To je to što me zanima!

Nekoć veliki ratnici danas postaju specijalci i zaštitari

Samo jednu od 44 škole shaolin kung fua u pokrajini Henan upisalo je čak 15.000 učenika. Prava vještina dolazi sa smirivanjem uma, obuzdavanjem emocija...
Vidi originalni članak

Prava vještina borbe ne leži u tome da protivniku nanesemo što brutalnije posljedice. Prava vještina dolazi sa smirivanjem uma, obuzdavanjem emocija, disciplinom tijela i njegovih pokreta, piše Večernji list. 

Ratnik može biti toliko jak i brz da postane nepobjediv za druge, ali ako ne vidi neprijatelja u sebi samom, već je izgubio najveću bitku svog života... I zaista, ima tome koji dan otkako je jedan od redovnika u hramu Shaolin zorno demonstrirao stečeno znanje smirivanja uma i obuzdavanja emocija. Uporno i dosadno fotografiranje iz neposredne blizine nije ga omelo ni trenutka otkako se povukao na jutarnju meditaciju u krošnju stoljetne platane. Tek je u jednom trenutku mirno i polako sklopio oči – valjda da ne vidi ljubopitljivu pridošlicu.

No, u hramu Shaolin, jednom od najvećih duhovnih centara velike Kine, smještenom na vrhu planine SongShan u pokrajini Henan na kineskom istoku, odavno se susreću s došljacima iz zapadne civilizacije. U više od 1500 godina tradicije ovog hrama, posljednjih stotinu bilo je najburnije, osobito otkako je 80-ih na filmska platna diljem svijeta stigao “Shaolin Temple”, možda i najpoznatiji od ranih radova iz radionice “hongkonških akcijskih”.

VIše čitajte na Večernji.hr.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Igor Petak 26.06.2015.

    A da stavite reklamu poslije 24sata procitajte i vecernji i nrt.hr.

Komentiraj...
Vidi sve komentare