To je to što me zanima!

Nema neke čarolije: Tablete s posuđa usitnjavaju prljavštinu

RADE POPUT NAŠEG TIJELA: Nečistoću tablete razgrađuju pomoću enzima kakve imamo u probavnom sustavu. Jedni uklanjaju masti i ulja, drugi bjelančevine, a treći ugljikohidrate
Vidi originalni članak

Za uklanjanje ostataka s površine posuđa važno je smanjiti svojstvo vode koje se zove površinska napetost. To se postiže pomoću površinski aktivnih tvari, takozvanih tenzida.

Nazivaju ih i surfaktantima, a na deklaraciji ih navode kao anionske ili neionske površinski aktivne tvari. To su spojevi koji pomažu u čišćenju smanjujući površinsku napetost vode. Molekule vode su jako dobro povezane pa teže dopiru u nečistoću i razgrađuju je. Tenzidi razmiču molekule pa voda ulazi u nečistoću i uklanja je s površine tanjura, čaša, lonaca...

Za čišćenje su puno prihvatljiviji neionski tenzidi. Oni se lakše aktiviraju, odnosno učinkovitiji su u tvrdoj vodi punoj kamenca kakva je kod nas česta. Slična svojstva imaju i izbjeljivači, koji također pomažu u uklanjaju nečistoća, posebice onih koje ostavljaju obojene tragove. Danas su u upotrebi najviše izbjeljivači na bazi kisika.

U slučaju izravnoga kontakta s tableticom za strojno pranje posuđa, treba postupiti prema preporuci na deklaraciji. Posebno, kod korištenja, oprez se preporuča kod osoba s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom.

U pravilu, više tvari u proizvodima za uklanjanje mrlja djeluju zajednički tj. međusobno pokazuju i sinergistički efekt. Drugim riječima, zajedničkim djelovanjem nečistoće uklanjaju bolje nego svaki sastojak pojedinačno. Zato se u ovim proizvodima uvijek miješa više vrsta ovih tvari jer je konačni učinak bolji, a sastav im varira od proizvođača do proizvođača.

Perilice za posuđe mogu se promatrati kao biološko-kemijski strojevi koji su objavili bitku prljavštini. To je zato što se koristi „bojeva municija“ na bazi enzima. I to enzima poput onih koji se nalaze u našem probavnom sustavu. Pa možemo reći kako perilica zapravo razgrađuje ostatke hrane s posuđa.

Enzimi koji se stavljaju u proizvode za pranje razgrađuju nečistoće ubrzavaju proces čišćenja, a ekološki su prihvatljivi i jednostavni za upotrebu. Zapravo oni mogu smanjiti količinu ostalih tvari koje peru, a uz isti ili bolji učinak. Masovnije su se počeli upotrebljavati potkraj šezdesetih godina prošloga stoljeća, a prednosti su im da dobro djeluju već pri malim koncentracijama i nižim temperaturama. To je jako bitno i zbog uštede energije.

Najčešće je riječ o enzimima koji se nazivaju proteaze. One uklanjaju proteine iz primjerice, krvi, jaja, trave, mlijeka. I suptilizin je enzim koji povećava učinkovitost deterdženata u uklanjanju bjelančevina, čak i pri niskim temperaturama. Amilaze su dobre za uklanjanje mrlja od ugljikohidrata, primjerice čokolade i druge hrane, dok su lipaze dobre kod mrlja od ulja i masti.

Ostaci hrane razgrađuju se na sve manje dijelove i na kraju bivaju isprani te završavaju u odvodnom sustavu.

Enzimi zapravo jako ubrzavaju reakciju razgradnje i potrebni su u malim količinama. Ovi proizvodi često su zapakirani u polimerne materijale među kojima se ističe poli(vinil-alkohol), u svijetu najzastupljeniji vodotopljiv polimer. Njegova široka primjena posebice je razvijena zbog visokog stupnja biorazgradivosti. Tablete za strojno pranje posuđa, poput ostalih sličnih proizvoda trebaju se koristiti u periodu valjanosti navedenom na deklaraciji. Svako odstupanje od preporuke proizvođača može promijeniti učinkovitost tablete ili dovesti od neželjenih učinaka. Osnovne bitne informacije navedene su na deklaraciji.     

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare