To je to što me zanima!

'Nema panike, pacijenti nisu ugroženi, to je mala pogreška'

Svi pacijenti se pozivaju u bolnicu gdje će pod kontrolom pacemakeri biti reprogramirani, tako da ne treba dizati paniku. Opasnosti nema, sve je pod kontrolom - rekao je Kujundžić
Vidi originalni članak

Nakon što je otkriveno da su u Sloveniji pacijentima ugrađeni pacemakeri za koje se sumnja da su neispravni, ministar zdravstva Milan Kujundžić je u četvrtak poručio da nema razloga za paniku. Naime, prema pisanju RTL-a, bolnice u Hrvatskoj su nabavile 1472 pacemakeri tvrtke Medtronic. 

- Raspitao sam se o svemu, naravno. Medtronic je najveći svjetski proizvođač koji ima u jednoj seriji određenih malih programskih problema. Obaviještene su sve medicinske ustanove u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Pacijenti nisu ugroženi, pojavnost malih pauza je vrlo kratka, oko jedne sekunde, a svi pacijenti se pozivaju u bolnicu gdje će pod kontrolom pacemakeri biti reprogramirani, tako da ne treba dizati paniku. Opasnosti nema, sve je pod kontrolom - rekao je Kujundžić.

Problem kod spornih pacemakera je stanka u elektro-stimulaciji u trajanju od sekunde i pol ili čak i dulje. Ne zna se koliko je takvih elektrostimulatora ugrađeno pacijentima u Hrvatskoj. Zasad je samo jedan prijavio problem.

Za njih sedam sumnjali su da bi mogli imati grešku i čim su u siječnju doznali za problem, u bolnici Sveti Duh odmah su pozvali pacijente, kojima su ugrađeni pacemakeri.

'- Isti pacijenti su pozvani svi pejsmejkeri su pozvani tako da kod nas nismo detektirali problema koje bi mogli ti pejsmejkeri izazvati', istaknuo je Jozica Šikić, pročelnica Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB Sveti Duh.

Riječ je o nekoliko modela uređaja, koje je tvrtka Medtronic distribuirala između 10. ožujka 2017. i 7. siječnja 2019. U svijetu je prodano više od 156.000 takvih uređaja, a u Hrvatsku su isporučena 1.472 komada.

Dio njih, kažu u Medtronicu, mogao bi izazivati probleme.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Nisan te tila 21.03.2019.

    Naše zdravstvo i inače zna dilat smećem. Kad je moja majka išla ugradit umjetni kuk mogla je u tom momentu dobit neki upitne kvalitete jer im je bilo ponestalo tog nekog kvalitetnog, a operacija se nije mogla odgađati da sačeka novu nabavu. To me sad sjetilo na pacemaker. Kuk s greškom, pacemakeri...

  • Nisan te tila 21.03.2019.

    Inače jako pouzdan ministar ka i sve njegove izjave i mišljenja do sad. Građani Hrvatske osjećaje se sigurnima!

  • crni pes 21.03.2019.

    M nema frke, samo se obratite nadležnom svećeniku, uz simboličnu participaciju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare