To je to što me zanima!

'Nema smanjenja mirovina, plaća i socijalnih davanja'

Ivan Šuker odbacio je zahtjev za povećanjem trošarina na automobile, a odbio je i zahtjev za povećanjem trošarina na nafte derivate
Vidi originalni članak

Smanjenja plaća, mirovina i socijalnih davanja neće biti - poručio je ministar financija Ivan Šuker nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj su glavna tema bile antirecesijske mjere. Iako su se stručnjaci s Ekonomskog instituta zauzeli da se zabrana rada trgovina nedjeljom odgodi na godinu dana, u HDZ-u kažu da zakon ostaje na snazi. Šuker je odbacio zahtjev za povećanjem trošarina na automobile, jer je, kaže, prodaja ionako prepolovila, a odbio je i zahtjev za povećanjem trošarina na nafte derivate. Ništa neće biti niti od hitnog rebalansa proračuna, ali ni od ideje o linearnom smanjenju predujma poreza na dobit i dohodak. Ipak, poduzetnici koji imaju poteškoća od Porezne uprave mogu zatražiti smanjenje akontacije, a na zahtjev im se mora odgovoriti u roku od 15 dana. HDZ kao svoje antirecesijske mjere navodi zaduživanje države na međunarodnom financijskom tržištu, kako bi se na domaćem ostavio prostor gospodarstvu. Na pitanje hoće li Vlada tražiti pomoć MMF-a, ako se ne uspije zadužiti, Šuker odgovara.
- Ne prizivajte vraga, jer vrag sam dolazi - rekao je.
Smatra da nema potrebe za tim aranžmanom jer Vlada sama može napraviti ono što bi od nje tražio MMF. Među antirecesijskim mjerama je i subvencioniranje kamatnih stopa po kreditima gospodarstenicima, a prioritet u dodijeli potpora poduzetništvu imat će izvoznici. U suradnji s inpektoratom ići će se na strožu kontrolu uvoza. Smanjit će se neporezna davanja gospodarstvenika što se odnosi na turističku i vodnu naknadu.
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec iako je prvotno je izjavio da, da "dugoročno moramo razmišljati o promjeni PDV -a na više", nakon Predsjedništa HDZ-a svoju je izjavu malo ublažio.
- Hrvatska je prije u situaciji da razmišlja o povećanju PDV-a nego o njegovom smanjenju - rekao je Polančec koji ističe da je tom izjavom samo odgovorio na prijedloge SDP-a o uvođenju međustope PDV-a na energente.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • spajdermen 11.02.2009.

    kao to je sad dobra vijest ili šta? plaće ni nemogu biti manje nego jesu...

  • brisel 11.02.2009.

    ah gospodo moja ja bi ipak vratio nase drugove kad su bile omladinske brigade i kad su radnici imali zastitu.i u to vrijeme ministri nisu imali avione vec kamione a danas neznaju sta bi od love.moj prijedlog da nam par ministara posudi beskamatno da izademo iz krize a mozda i vratimo malo duga

  • milangirl86 11.02.2009.

    fuck offffff Lopovi..

Komentiraj...
Vidi sve komentare