Obavijesti

News

Komentari 12

'Nema smanjenja mirovina, plaća i socijalnih davanja'

'Nema smanjenja mirovina, plaća i socijalnih davanja'
1

Ivan Šuker odbacio je zahtjev za povećanjem trošarina na automobile, a odbio je i zahtjev za povećanjem trošarina na nafte derivate

VIDEO

Smanjenja plaća, mirovina i socijalnih davanja neće biti - poručio je ministar financija Ivan Šuker nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj su glavna tema bile antirecesijske mjere. Iako su se stručnjaci s Ekonomskog instituta zauzeli da se zabrana rada trgovina nedjeljom odgodi na godinu dana, u HDZ-u kažu da zakon ostaje na snazi. Šuker je odbacio zahtjev za povećanjem trošarina na automobile, jer je, kaže, prodaja ionako prepolovila, a odbio je i zahtjev za povećanjem trošarina na nafte derivate. Ništa neće biti niti od hitnog rebalansa proračuna, ali ni od ideje o linearnom smanjenju predujma poreza na dobit i dohodak. Ipak, poduzetnici koji imaju poteškoća od Porezne uprave mogu zatražiti smanjenje akontacije, a na zahtjev im se mora odgovoriti u roku od 15 dana. HDZ kao svoje antirecesijske mjere navodi zaduživanje države na međunarodnom financijskom tržištu, kako bi se na domaćem ostavio prostor gospodarstvu. Na pitanje hoće li Vlada tražiti pomoć MMF-a, ako se ne uspije zadužiti, Šuker odgovara.
- Ne prizivajte vraga, jer vrag sam dolazi - rekao je.
Smatra da nema potrebe za tim aranžmanom jer Vlada sama može napraviti ono što bi od nje tražio MMF. Među antirecesijskim mjerama je i subvencioniranje kamatnih stopa po kreditima gospodarstenicima, a prioritet u dodijeli potpora poduzetništvu imat će izvoznici. U suradnji s inpektoratom ići će se na strožu kontrolu uvoza. Smanjit će se neporezna davanja gospodarstvenika što se odnosi na turističku i vodnu naknadu.
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec iako je prvotno je izjavio da, da "dugoročno moramo razmišljati o promjeni PDV -a na više", nakon Predsjedništa HDZ-a svoju je izjavu malo ublažio.
- Hrvatska je prije u situaciji da razmišlja o povećanju PDV-a nego o njegovom smanjenju - rekao je Polančec koji ističe da je tom izjavom samo odgovorio na prijedloge SDP-a o uvođenju međustope PDV-a na energente.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.