To je to što me zanima!

NEMAR ZA ŽRTVE: Ljuba još leži u masovnom grobu

Suprug poginule Ljubice Perišić ogorčen je jer tijelo njegove žene leži u zajedničkoj grobnici s još osam tijela. Rezultati istrage znat će se u srijedu
Vidi originalni članak

Prošlo je godinu dana od tragičnog pada vojnog helikoptera u vukovarskoj vojarni. Osim što u tih godinu dana Ministarstvo obrane nije uspjelo okončati istragu te utvrditi zašto je helikopter prepun vojske netom nakon uzleta pao, također nisu ni adekvatno zbrinuli obitelji poginulih vojnika, osobito obitelj stradale desetnice Ljubice Perišić iz Vinkovaca. Dragovoljku Domovinskog rata, koja je u vojsci bila od 1991., MORH je pokopao na vinkovačkom groblju u državnoj grobnici, u kojoj već leži osam drugih osoba. Tada su obećali obitelji Perišić da će Ljubici MORH što prije sagraditi grobnicu u koju će je premjestiti.
- Ogorčen sam. Prvo zato što još ne znam zašto je taj nesretni helikopter pao. Nitko mi nije baš ništa konkretno rekao o tome. Ljutit sam i što mi nisu dali da je vidim u bolnici iako je još tri sata bila živa nakon što sam došao. Pokopali su je u državnu grobnicu jer moja obitelj u tom trenutku nije imala drugi smještaj niti novca da kupimo grobnicu - kaže razočarani Zlatko Perišić, Ljubičin suprug.
- Rekli su da će oni snositi troškove grobnice i preseljenja. Navodno bi ta grobnica uskoro trebala biti gotova, ali nitko mi nije ništa javio - dodaje Zlatko. Za njegove blizance Vedranu i Petra (11) nitko iz MORH-a niti ne pita. Oni još traže mamu i noću plaču za njom. MORH je u vukovarskoj vojarni postavio i spomen-ploču za poginule, ali na njeno svečano otkrivanje nisu pozvali obitelji.
- I to me razljutilo. Ja bih volio vidjeti taj spomenik za Ljubu, zapaliti joj svijeću - kaže Zlatko. Još nije dobio odštetu od države za supruginu pogibiju iako je podnio odštetni zahtjev. Da dobije taj novac, sam bi joj, kaže, podigao spomenik.

MORH ĆE OBITELJIMA STRADALIH PLATITI ODŠTETU
Zlatko Perišić se s obitelji putem opunomoćenika obratio MORH-u radi naknade imovinske i neimovinske štete mirnim putem. Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima izvijestilo je o spremnosti MORH-a na isplatu naknade štete srodnicima koijma to Zakon o obveznim odnosima priznaje i u visini određenoj orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda RH. Napominjemo da je u tim iznosima naknada štete isplaćena i ostalim dvjema obiteljima stradalih u helikopterskoj nesreći.
Tek 30. lipnja 2008. godine zaprimljen je novi zahtjev za naknadu štete mirnim putem kojim su se podnositelji uglavnom ograničili na krug osoba kojima to pravo priznaje Zakon o obveznim odnosima. MORH će u suradnji s Državnim odvjetništvom pripremiti prijedlog nagodbe za njihovo obeštećenje. Ostale dvije obitelji su ostvarile prava koja im pripadaju po važećim zakonima na području obrane i kolektivnim ugovorima.

REZULTATI U SRIJEDU ILI ČETVRTAK
U padu helikoptera 9. srpnja 2007. poginuli su vojnici Vjekoslav Ljubo (36), Ljubica Perišić (41) i Juraj Ruškač (35), dok je ozlijeđeno još petnaestak ljudi, među kojima i dva generala. Istraga je počela odmah nakon nesreće, no do kraja mandata ministra Rončevića ništa se nije znalo. Novi ministar Branko Vukelić je rekao kako će se rezultati istrage znati u srijedu ili četvrtak.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Blade 11.07.2008.

    "zašto je helikopter prepun vojske netom nakon uzleta pao."...zna li uopče autor ovog članka koliko je to osoba bilo u helikopteru i koliko osoba uopče može stati u helikopter "VIP salon" da bi bio "prepun"?

  • rossifumi 11.07.2008.

    pizda vam materina svima vama političarima a pogotovo onima koji se uvuku u državne kancelarije i po cijele jebene dane ispijaju kave i ništa pod milim bogom ne rade, kako vas nije stid i sramota da godinu dana može proći ida ništa niste za te ljude napravili. gadi mi se što živim u ovoj državi. a vi iz 24 sata slobodno prenesite da je ovo napisao zeljko stivic iz zupanje i neka me strpaju uzatvor komunisti jedni odvratni

  • delva007 11.07.2008.

    moje sacuesce........

Komentiraj...
Vidi sve komentare