To je to što me zanima!

Neredi nakon racije u Sjevernoj Irskoj: Ubili mladu novinarku

Neredi su izbili nakon racije u naselju Creggan, a za ubojstvo novinarke sumnjiče se republikanci. Napadač je navodno došao iza ugla i počeo nasumce pucati po policijskim vozilima
Vidi originalni članak

Novinarku Lyre McKee (29) ubili su u četvrtak navečer u neredima u Sjevernoj Irskoj. Pogođena je hicem iz vatrenog oružja nakon čega su je prevezli u bolnicu gdje je ubrzo preminula. Policija događaj tretira kao teroristički incident, javlja BBC.

- Lyra McKee stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac, izjavio je pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

Neredi su izbili nakon racije u naselju Creggan, a za ubojstvo novinarke sumnjiče se republikanski disidenti. Napadač je navodno došao iza ugla i počeo nasumce pucati po policijskim vozilima. Na njih su onda bacali i Molotovljeve koktele. 

Policija je u kućama tražila oružje za koje se sumnjalo da bi ga ekstremisti mogli upotrijebiti za napad tijekom uskrsnom vikenda. 

- Iza nasilja vjerojatno stoji Nova IRA, rekao je Hamilton

Neredi u Derryju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskršnji ustanak.

Michelle O'Neill, zamjenica vođe irske republikanske stranke Sinn Fein, osudila je odgovorne za ubojstvo i kazala da se radi o napadu na cijelu zajednicu.

- Moje misli i misli moje stranke sada su s obitelji ubijene žene. To je bezumni gubitak života, kazala je O'Neill.

- Ubojstvo te mlade žene je tragedija za njezinu obitelj, ali također i napad sve ljude u zajednici, napad na naš mirovni proces i napad na Sporazum od Velikog petka, istaknula je O'Neill.
 


 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • slavko11 19.04.2019.

    Treba tamo naseliti ovi iz Sirije Iraka i ini zemalja pa ce se malo bolje gledati ti krscani u S.Irskoj.

  • 19.04.2019.

    Hajmo se malo igrati: Katolički teroristi u ime Isusa Krista ratuju protiv nevjernika protestanata. Jer, u biti to i je sukob u Sjevernoj Irskoj. Vjerski rat katolika i protestanata. Sad ovo možda i je, kao što Highwayman piše, narko sukob, ali rat u Sjevernoj Irskoj još nije završen. Možda je još uvijek primirje, ali rat nije završen.

  • dopizdilomi 19.04.2019.

    Žao mi je novinarke ali ona je samo kolateralna šteta. Zakazala je "policija" koja ju je pustila utakvo okruženje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare