To je to što me zanima!

Nestašica krvi u KBC-u Split, pozivaju građane na darivanje

Tijekom ljeta zbog velikog broja turista povećana je potreba za krvi u splitskim bolnicama. Najveća potreba je za krvnim grupama A- i 0-, te A+ i 0+
Vidi originalni članak

Usprkos naporima zaposlenika Odjela za transfuziju KBC-a Split zaliha krvi sve je manje. Ponajviše nedostaje krvnih grupa A- i 0- koje im je poslala Varaždinska bolnica.  

- Varaždinci nam često pomažu, kao i mi njima kada je to potrebno. Poslali su nam doze krvnih grupa A- i 0-, s kojima je najkritičnije stanje, kao i doze A+ i 0+, koje su nam najčešće potrebne, te ih je dobro imati u zalihama - kaže dr. Jela Mratinović-Mikulandra, voditeljica Odjela za Transfuzijsku medicinu KBC-a Split, u razgovoru za  Slobodnu Dalmaciju.

KBC Split opskrbljuje krvlju i Šibensku bolnicu

Usred turističke sezone krv je najpotrebnija zbog povećanog broja intervencija. KBC Split osim za svoje potrebe treba omogućiti i krv za potrebe Šibenske bolnice koju KBC Split odnedavno opskrbljuje krvlju.

Krv potrebna zbog nenadanih operacija

Za normalno funkcioniranje KBC-u Split potrebno je oko 100 doza krvi, no kroz dobrotvorne davatelje u posljednje vrijeme se uspije prikupiti tek oko 50 doza. Ako u takvoj situaciji dođe do hitne operacije tada dolazi do ozbiljnog problema s nedostatkom krvi. No, iako je krv prijeko potrebna, uz posebne napore Odjela za medicinsku transfuziju sve zakazane operacije za ovo ljeto su obavljene, i svi životi su spašeni.

Stoga dr. Mratinović-Mikulandra poziva sve građane koji su u mogućnosti da daruju krv kako bi KBC Split mogao stvoriti zalihe za donekle normalno funkcioniranje. 

Akcija terenskog prikupljanja krvi je danas u Kaštel Sućurcu, a u srijedu je u Milni na otoku Braču.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • LukaBačić 14.04.2015.

    Kako neće nestati krvi kada samo smanjuju prava dobrovoljnih darivatelja krvi. Npr. novim Zakonom o radu darivatelj može samo taj dan dobiti slobodno ili ako je drugačije propisano kolektivnim ugovorom ( a svi znamo da kod privatnika toga nema) , a ne kako je prije bilo da dobije bilo koji dan tokom kalendarske godine!!! Evo ti motivacije :(

  • Ahileja 13.08.2013.

    Zna se kome ide najveći dio od turizma a obzirom na višestruko povećani broj ljudi u turističkim područjima javljaju se povečane druge potrebe od komunalnih, zdravtsvenih, siguronosnih i t.d. koje se financiraju iz zajedničke kase svih građana.

  • Žrtva Tuđmanizma 13.08.2013.

    Neka se obrate onim napuhanim političarima oni su puni ko čep a ne nama ispijenim građanima

Komentiraj...
Vidi sve komentare