To je to što me zanima!

"Netko pokušava napraviti sabirni centar u Hrvatskoj"

U Hrvatskoj nije predviđeno osnivanje hot spotova, nego odmorišta, tvrdi Ostojić i napominje da su hrvatski kapaciteti dostatni za zbrinjavanje pet tisuća ljudi
Vidi originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je u ponedjeljak u Opatovcu da dogovorom predsjednika država i vlada zemalja s izbjegličke rute, koji su se jučer sastali u Bruxellesu, nije predviđeno osnivanje hot spotova u Hrvatskoj, nego odmorišta u kojima bi se migranti zadržavali iznimno kratko te iz njih bili prevezeni prema Sloveniji.

- Hrvatska od početka traži da se problem s izbjeglicama i migrantima rješava na njegovu izvoru - u Grčkoj. Grčka mora napokon postati zemljom u kojoj ne samo da rade hot spotovi, nego se radi i kompletna registracija - rekao je Ostojić, dodajući da bi one koji ne zaslužuju međunarodnu pomoć i zaštitu vratili u zemlju iz koje su došli.

Po njegovim riječima, smisao dogovora iz Bruxellesa jest izbjegavanje jednostranog djelovanja pojedinih država, a uvjet da dogovor zaživi je da prorade hot spotovi u Grčkoj. Ostojić je rekao kako je Hrvatskoj najvažnije da "tranzit ide" te je ocijenio da "problem dogovaranja Hrvatska nikad nije imala". 

- Imamo problem da netko pokušava napraviti sabirni centar u Hrvatskoj - rekao je i ocijenio kako Hrvatskoj odgovara dogovor iz Bruxellesa među ostalim i zato što se u njemu ne govori o hot spotovima u zemljama na zapadnobalkanskoj ruti, nego o odmorištima.  Riječ je o mjestima na kojima bi se izbjeglice zadržavale vrlo kratko prije prijevoza dalje, objasnio je. Ocijenio je kako se otvaranjem odmorišta usporava priljev izbjeglica i migranata i daje Grčkoj predah da riješi hot spotove, a Njemačkoj da se stabilizira u vezi s  prihvatom i vraćanjem onih koji su s područja koja ne uživaju međunarodnu zaštitu.

- To je privremena mjera koja bi mogla uroditi plodom", poručio je, dodajući kako će se u državama na zapadnobalkanskoj ruti osnovati kontakt-točke na kojima će se razmjenjivati informacije o kretanjima izbjeglica i migranata. Te bi točke trebale "proraditi" u četvrtak zajedničkom videokonferencijom u 15 sati - rekao je i dodao da se dogovor odnosi i na dolazak promatračke misije Frontexa u Šid radi nadgledanja prijema i transporta izbjeglica iz toga grada prema Hrvatskoj.

Na pitanje novinara je li u Bruxellesu bilo govora o brojkama, to jest o tome koliko bi koja država trebala primiti izbjeglica i migranata, odgovorio je kako Hrvatska zna svoje kapacitete, a oni su dostatni za zbrinjavanje pet tisuća ljudi.

- Hrvatska je uvijek govorila da je to brojka s kojom možemo izaći na kraj, ali to podrazumijeva i financiranje od EU - dodao je.

Prije konferencijie za novinare, ministar Ostojić održao je polusatni brifing za novinare na kojem je objasnio kako se, kad je riječ o državama na zapadnobalkanskoj ruti, misli na Grčku, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju.  Više bi nam odgovaralo da se radi isključivo o zemljama zapadnog Balkana jer u tom slučaju mi ne bismo bili među tim zemljama, jer im ne pripadamo, rekao je. Slovencima je ponudio pomoć u šatorima i u ljudstvu.

- Moja tvrdnja je da mi nismo nigdje dolazili bez najave pa ni pred slovensku granicu. Mi dolazimo na Macelj na dogovoreno mjesto za prihvat i onda on traje devet sati, što je nama neprihvatljivo - rekao je novinarima na brifingu Ostojić. 

Istaknuo je kako nijedna brojka o izbjeglicama i migrantima koji prolaze kroz Hrvatsku nije bila lažna i svaku je moguće provjeriti.

Rekao je i kako će se, čim proradi zimski tranzitni centar u Slavonskome Brodu, izbjeglice i migranti u njega prevoziti vlakom iz Šida, i to hrvatskim sa sedam vagona, a centar u Opatovcu bi se zatvorio.

Idi na 24sata

Komentari 124

  • 27.10.2015.

    Hrvatska će nažalost cijela postati jedan veliki hot spot, kad krene rat u Bosni, Republika Srpska, nije daleko ni Makedonija, selim se na Jamajku (bar u mislima).

  • muskarac 27.10.2015.

    nevjerovatno! dobro jutro!!! to je upravo ono sta je madjarska odkantala a tupava hrvatska prihvatila!

  • GJURO 27.10.2015.

    Ja sam mislio da se on samo pravi glup,....

Komentiraj...
Vidi sve komentare