Obavijesti

News

Komentari 124

"Netko pokušava napraviti sabirni centar u Hrvatskoj"

"Netko pokušava napraviti sabirni centar u Hrvatskoj"
1

U Hrvatskoj nije predviđeno osnivanje hot spotova, nego odmorišta, tvrdi Ostojić i napominje da su hrvatski kapaciteti dostatni za zbrinjavanje pet tisuća ljudi

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je u ponedjeljak u Opatovcu da dogovorom predsjednika država i vlada zemalja s izbjegličke rute, koji su se jučer sastali u Bruxellesu, nije predviđeno osnivanje hot spotova u Hrvatskoj, nego odmorišta u kojima bi se migranti zadržavali iznimno kratko te iz njih bili prevezeni prema Sloveniji.

- Hrvatska od početka traži da se problem s izbjeglicama i migrantima rješava na njegovu izvoru - u Grčkoj. Grčka mora napokon postati zemljom u kojoj ne samo da rade hot spotovi, nego se radi i kompletna registracija - rekao je Ostojić, dodajući da bi one koji ne zaslužuju međunarodnu pomoć i zaštitu vratili u zemlju iz koje su došli.

Po njegovim riječima, smisao dogovora iz Bruxellesa jest izbjegavanje jednostranog djelovanja pojedinih država, a uvjet da dogovor zaživi je da prorade hot spotovi u Grčkoj. Ostojić je rekao kako je Hrvatskoj najvažnije da "tranzit ide" te je ocijenio da "problem dogovaranja Hrvatska nikad nije imala". 

- Imamo problem da netko pokušava napraviti sabirni centar u Hrvatskoj - rekao je i ocijenio kako Hrvatskoj odgovara dogovor iz Bruxellesa među ostalim i zato što se u njemu ne govori o hot spotovima u zemljama na zapadnobalkanskoj ruti, nego o odmorištima.  Riječ je o mjestima na kojima bi se izbjeglice zadržavale vrlo kratko prije prijevoza dalje, objasnio je. Ocijenio je kako se otvaranjem odmorišta usporava priljev izbjeglica i migranata i daje Grčkoj predah da riješi hot spotove, a Njemačkoj da se stabilizira u vezi s  prihvatom i vraćanjem onih koji su s područja koja ne uživaju međunarodnu zaštitu.

- To je privremena mjera koja bi mogla uroditi plodom", poručio je, dodajući kako će se u državama na zapadnobalkanskoj ruti osnovati kontakt-točke na kojima će se razmjenjivati informacije o kretanjima izbjeglica i migranata. Te bi točke trebale "proraditi" u četvrtak zajedničkom videokonferencijom u 15 sati - rekao je i dodao da se dogovor odnosi i na dolazak promatračke misije Frontexa u Šid radi nadgledanja prijema i transporta izbjeglica iz toga grada prema Hrvatskoj.

Na pitanje novinara je li u Bruxellesu bilo govora o brojkama, to jest o tome koliko bi koja država trebala primiti izbjeglica i migranata, odgovorio je kako Hrvatska zna svoje kapacitete, a oni su dostatni za zbrinjavanje pet tisuća ljudi.

- Hrvatska je uvijek govorila da je to brojka s kojom možemo izaći na kraj, ali to podrazumijeva i financiranje od EU - dodao je.

Prije konferencijie za novinare, ministar Ostojić održao je polusatni brifing za novinare na kojem je objasnio kako se, kad je riječ o državama na zapadnobalkanskoj ruti, misli na Grčku, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju.  Više bi nam odgovaralo da se radi isključivo o zemljama zapadnog Balkana jer u tom slučaju mi ne bismo bili među tim zemljama, jer im ne pripadamo, rekao je. Slovencima je ponudio pomoć u šatorima i u ljudstvu.

- Moja tvrdnja je da mi nismo nigdje dolazili bez najave pa ni pred slovensku granicu. Mi dolazimo na Macelj na dogovoreno mjesto za prihvat i onda on traje devet sati, što je nama neprihvatljivo - rekao je novinarima na brifingu Ostojić. 

Istaknuo je kako nijedna brojka o izbjeglicama i migrantima koji prolaze kroz Hrvatsku nije bila lažna i svaku je moguće provjeriti.

Rekao je i kako će se, čim proradi zimski tranzitni centar u Slavonskome Brodu, izbjeglice i migranti u njega prevoziti vlakom iz Šida, i to hrvatskim sa sedam vagona, a centar u Opatovcu bi se zatvorio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe