To je to što me zanima!

Nevjerojatno otkriće na Pagu: Zaronio i našao dvije mine!

Pravi heroji su ronioci koji će razoružati te mine u kojima ima od 70 do 700 kilograma TNT-a. Oni će proživljavati dramu kako bismo mi mirno spavali, priča nam Velimir Vrzić
Vidi originalni članak

Podvodni istraživač iz Rijeke zaronio na otoku Pagu i u jednom zaronu pronašao dvije protiv brodske mine! 

Istina je. Mogu potvrditi nalaz, navodi Velimir Vrzić, koji je ispričao kako se priča odvijala.

POGLEDAJTE VIDEO: Našli mine na Pagu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

- Prije nekoliko dana od prijatelja Petra Smojvera, koji je inače jedan od najpoznatijih hrvatskih jedriličara zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam se uputio na navedenu poziciju te imao što vidjeti. Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora sa podvodnim skuterom prema uvali na dubini od 5 metara našao sam metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model EMC. Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje.

Vrzić je potom prošao još jedan kilometar ispod mora, ušao u uvalu, a potom našao drugu milinu koja podsjeća na njemačku protubrodsku minu modela UMB. 

- Radilo se o predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije. Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje sa ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu - priča Velimir pa nastavlja:

- Nastavljam dalje. Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. „kolica“ odnosno postolje na kojem protubrodska mina inače stoji na ratnom brodu – minopolagaču. Zabilježio sam pozicije, snimio photo i video materijal, uzeo GPS koordinate te se uputio van. Povratak na plažu gdje sam ušao je nekoliko kilometara dalje. Razmišljam pri povratku. Kako je to moguće? Pa kad odem u šumu brati gljive teže mi je naći gljivu nego podvodnu minu. Stravično. Svjestan da ih je ostalo iz Drugog svjetskog rata, ali baš toliko?

Vrzić je o navedenom pronalasku dostavio službeni dopis svim nadležnim institucijama, od Policijske uprave ličko-senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a ponavlja kako ovo stvarno nije očekivao.

- Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se njemačke snage za vrijeme Drugog svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protudesantne operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina. Ali da u jednom uronu naletim na dvije? Ono čega se osobno ja užasavam to su sutra ronioci – specijalci MUP-a koji će dok se svi mi skupa budemo kupali i uživali u moru u moru proživljavati dramu nastojeći svima nama osigurati miran san dok budu deminirali podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 – 500 kilograma TNT-a i jednostavno ne smiju pogriješiti. To su istinski heroji. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • max2017 31.07.2020.

    od senja do starigrada je inače narodni običaj loviti s štapinima.......i s one strane.....

  • Hiroo_Onoda 31.07.2020.

    Sve u broju 7. Sedamdeset godina stara, sedamdeset do sedamsto kg eksploziva. Ležerna procjena, ali mina je mina. Uništit pod vodom!

  • BlackRaven 31.07.2020.

    Daj ne pišite gluposti, takve stvari se ne deminiraju. Upaljači zahrđali , kihneš na njega može ruknut.Skinut ćeš ga nikada pa nit onda. To se uništava na licu mjesta. Osim ako nema samoubojica koji bi se htjeli dokazivat, sretno im bilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare