Obavijesti

News

Komentari 13

Nevjerojatno otkriće na Pagu: Zaronio i našao dvije mine!

Nevjerojatno otkriće na Pagu: Zaronio i našao dvije mine!
6

Pravi heroji su ronioci koji će razoružati te mine u kojima ima od 70 do 700 kilograma TNT-a. Oni će proživljavati dramu kako bismo mi mirno spavali, priča nam Velimir Vrzić

VIDEO

Podvodni istraživač iz Rijeke zaronio na otoku Pagu i u jednom zaronu pronašao dvije protiv brodske mine! 

Istina je. Mogu potvrditi nalaz, navodi Velimir Vrzić, koji je ispričao kako se priča odvijala.

POGLEDAJTE VIDEO: Našli mine na Pagu

Pokretanje videa...

Mine na Pagu 02:08

 

- Prije nekoliko dana od prijatelja Petra Smojvera, koji je inače jedan od najpoznatijih hrvatskih jedriličara zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam se uputio na navedenu poziciju te imao što vidjeti. Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora sa podvodnim skuterom prema uvali na dubini od 5 metara našao sam metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model EMC. Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje.

Vrzić je potom prošao još jedan kilometar ispod mora, ušao u uvalu, a potom našao drugu milinu koja podsjeća na njemačku protubrodsku minu modela UMB. 

- Radilo se o predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije. Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje sa ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu - priča Velimir pa nastavlja:

- Nastavljam dalje. Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. „kolica“ odnosno postolje na kojem protubrodska mina inače stoji na ratnom brodu – minopolagaču. Zabilježio sam pozicije, snimio photo i video materijal, uzeo GPS koordinate te se uputio van. Povratak na plažu gdje sam ušao je nekoliko kilometara dalje. Razmišljam pri povratku. Kako je to moguće? Pa kad odem u šumu brati gljive teže mi je naći gljivu nego podvodnu minu. Stravično. Svjestan da ih je ostalo iz Drugog svjetskog rata, ali baš toliko?

Vrzić je o navedenom pronalasku dostavio službeni dopis svim nadležnim institucijama, od Policijske uprave ličko-senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a ponavlja kako ovo stvarno nije očekivao.

- Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se njemačke snage za vrijeme Drugog svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protudesantne operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina. Ali da u jednom uronu naletim na dvije? Ono čega se osobno ja užasavam to su sutra ronioci – specijalci MUP-a koji će dok se svi mi skupa budemo kupali i uživali u moru u moru proživljavati dramu nastojeći svima nama osigurati miran san dok budu deminirali podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 – 500 kilograma TNT-a i jednostavno ne smiju pogriješiti. To su istinski heroji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke