To je to što me zanima!

Nevrijeme poharalo Istru: Kiša i jutarnje temperature do 10°C

Grmljavinski pljuskovi i pijavica - to je jučer i noćas pogodilo Istru s tim da je zabilježeno i 15 tisuća udara munja. Najjače nevrijeme pogodilo je Rovinjštinu i Poreštinu gdje je bilo tuče
Vidi originalni članak

Na moru zapadno od Istre jučer oko 16 sati došlo je do razvoja izražene frontalne naoblake uz veliku grmljavinsku aktivnost. Fronta se zatim u iduća dva sata premjestila preko zapadne i južne Istre donijevši više od 15 000 udara munja, donosi istramet.

U sklopu snažne grmljavinske linije koja je protutnjala tim područjem, u Rovinju se razvila pijavica koja je rušila stabla. Prema dojavama čitatelja ima materijalne štete, a i vatrogasci su izašli na teren.

Iz Pule je bio vidljiv ogroman shelf cloud iza kojeg je jugo okrenulo na jugozapadnjak i zapadnjak, koji je u Labinu (Fortica) nakratko imao udare iznad 100 km/h.

Vrlo nestabilno vrijeme uz česte grmljavinske pljuskove i pijavice nastavilo se i u noći na ponedjeljak. Mnoge je oko 4 sata probudila tuča i grmljavina.

Najjače nevrijeme pogodilo je Rovinjštinu i Poreštinu gdje je bilo tuče koja je prema prvim izvješćima mjestimice pričinila velike štete na poljoprivrednim kulturama. Pritom je pala i vrlo obilna kiša.

Meteorološka postaja u Rovinju od ponoći zabilježila je čak 68 mm nove kiše, a u posljednja dva dana ukupno je palo 107 mm što je više od mjesečnog prosjeka!

U Poreču je palo 50 mm (65 mm u posljednja 2 dana), a nove obilne oborine zabilježene su i u Baderni (39 mm) Rovinjskom Selu (34 mm).

Prema javljanju čitatelja, u Kampu Mon Perin kod Bala došlo do razvoja pijavice koja je pričinila veliku materijalnu štetu. 

- Istarski vatrogasci su samo tijekom nedjelje navečer i i u noći na ponedjeljak imali četrdesetak intervencija, a najozbiljnije je bilo na području Rovinja gdje su vatrogasci i komunalne službe te dežurne ekipe HEP-a intervenirali tridesetak puta uglavnom zbog srušenih stabala i granja, te ispumpavanja vode iz prostorija - izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. Vatrogasci morali intervenirati i u autokampu Polaris gdje su spasili jednu osobu iz kampera, koja je na sreću prošla bez ozljeda.

Inače, vatrogasci su još u desetak slučajeva intervenirali u Puli, Poreču, Umagu i Labinu. 

Rijeka: U centru grada stablo se srušilo na dječje igralište:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pljuskovi i nevere u Dalmaciji

Što se tiče vremena u ostatku Hrvatske danas će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, glavninom u noći i prijepodne, kada mjestimice može biti i grmljavine. No i poslijepodne još može biti ponekog lokalnog pljuska, iako će oblaka biti sve manje. Najviša dnevna temperatura očekuje se između 21 i 24 °C, donosi Hrt.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura će bit malo niža, od 19 do 22 °C. Kiše s grmljavinom bit će glavninom u noći i ujutro, ponegdje još i prijepodne, a poslijepodne slijedi većinom suho vrijeme uz sve više sunca.

Najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 23 °C u Hrvatskom primorju i Istri te od 15 do 20 °C u gorju.

Mjestimice izraženiji pljuskovi i nevere u prvome će dijelu ponedjeljka biti i u Dalmaciji, a malo kiše nije isključeno ponegdje sredinom dana i u rano poslijepodne. Nakon toga uglavnom suho i sunčano. Puhat će jugozapadni i zapadni, zatim i sjeverozapadni vjetar koji na udare prolazno mogu biti jaki.

Na krajnjem jugu Hrvatske u početku jugo koje će okrenuti na jugozapadnjak i zapadnjak te poslijepodne na sjeverozapadnjak. More pritom malo i umjereno valovito, mjestimice i valovito. Vjerojatnost za kišu i grmljavinu poslijepodne će biti manja nego u noći i prijepodne. Najviša temperatura zraka bit će uglavnom od 24 do 27 °C.

Nastavlja se promjenjivo vrijeme, ali ipak toplije

U utorak na kopnu suho i većinom sunčano te danju malo toplije, iako će jutro biti svježe, ponegdje i maglovito. Prema kraju dana porast naoblake s juga te će u srijedu biti oblačnije, uz mjestimičnu kišu, osobito u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 8 do 13, na Jadranu između 16 i 21 °C. Najviša dnevna od 20 do 25, u Dalmaciji i do 28 °C.

Od četvrtka sunčanije i toplije, pri čemu će najtoplije biti na istoku.

I na Jadranu će u utorak prevladavati sunčano, uz naoblačenje potkraj dana i u noći na srijedu. U srijedu mjestimice kiša i grmljavina, a puhat će umjereno i jako jugo, na sjevernom Jadranu bura. U četvrtak slabljenje vjetra, uz još ponegdje mogućnost pljuska. Potkraj tjedna je velika vjerojatnost većinom sunčanog i vrlo toplog vremena.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 09.09.2019.

    svugdj kiša samo kod nas nije,, nikako da padne ovo ljeto haha

  • 09.09.2019.

    Koji k.....je " shelf cloudv ? Oblak polica????? Dajte sjašite s egleskim izrazima, a nemate pojma kako glasi sadašnjost glagola biti..

  • zdravoljupka2 09.09.2019.

    Volim ovakvo vrijeme ☔️☔️💦🌧🌧🍂🍂🍁😍

Komentiraj...
Vidi sve komentare