To je to što me zanima!

Nezamjenjiv: Kazahstanci peti put izabrali istog predsjednika

Za 75-godišnjeg Nursultana Nazarbajeva je na prijevremenim izborima u Kazahstanu glasovalo 97,5 posto ljudi. Njegova dva protivnika nisu imala šanse..
Vidi originalni članak

Nazarbajev je s 97,7 posto glasova uvjerljivo pobijedio svoje suparnike Turguna Sizdikova (68) koji je dobio dva i Abelgazija Kusainova (63) koji je dobio jedan posto glasova. Čak 95,22 posto ljudi je izašlo na izbore.

- Siguran sam da će Kazahstanci izabrati politiku stabilnosti, razvoja i sklada u našoj zemlji - izjavio je Nazarbajev u obraćanju naciji uoči izbora. Pozvao je stanovnike zemlje da masovno sudjeluju u izborima kako bi svijetu "uvjerljivo dokazali jedinstvo". 

Ovaj bivši radnik u čeličani na čelu je bivše sovjetske republike otkad je stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza. I uspio je uspješno zadržavati stabilnost kazahstanske ekonomije, bez obzira na pad cijene nafte. Također, uspijeva pomiriti kompleksne etničke različitosti u zemlji te vješto balansira između moćnih susjeda, Rusije i Kine. 

Kako bi ostao na vlasti nakon drugog mandata parlament je 2007. godine donio odluku o ustavnom amandmanu po kojem samo on može biti biran neograničen broj puta. A njegovi nasljednici će i dalje biti limitirani sa 2 mandata. Izjavio je kako mu je cilj doživotno vladati Kazahstanom ili kako je rekao "Dok mi zdravlje to dopusti".

Idi na 24sata

Komentari 3

  • propala komunjara 27.04.2015.

    Ovi su jači nego Sjeverna Korea

  • mindanao 27.04.2015.

    Bit ce da ovaj ima svoga hrvatina,bajica,pavica,kosoricu i miljun glasackih duhova u rukavu.....

  • adwise com hr 27.04.2015.

    Da li je on stvarno dobar ili oni ne znaju za bolje? Da li če i njega blatit poslije smrti? Da li je dobra ideja doživotnog predsjednika? hmmmm Kako bilo mi obavezno moramo birat novu lopužu svaka 2 mandata...

Komentiraj...
Vidi sve komentare