To je to što me zanima!

Nezaustavljivi Šibenčanin: Sa slomljenom nogom bio u Oluji

Stipe Peran tražio je oca da mu brusilicom skine gips s noge kako bi mogao sudjelovati u Oluji. Zadaću je odradio do kraja, a sva dobivena odličja je poklonio
Vidi originalni članak

Nakon završene srednje prometne škole i s napunjenih 19 godina, Šibenčanin Stipe Peran (44) prijavio se u šibenski MUP kao dragovoljac, a već u ožujku 1991. aktivirao se i priključio šibenskoj specijalnoj policiji. Kao njihov pripadnik prošao je sva ratišta u Hrvatskoj te u njihovim redovima dočekao i Oluju.

- Nakon što smo odradili akciju Bljesak, u lipnju 1995. slomio sam nogu na specijalističkoj obuci. Svakodnevno smo odrađivali osam sati treninga i obuke te sam na jednoj obuci zaradio veliki prijelom skočnog zgloba lijeve noge. Bio sam na bolovanju, noga mi je bila u gipsu, kad je 24. srpnja zazvonio telefon. Kako sam bio časnik specijalac, zapovjednik mi je rekao: ‘Šefe, jesi li spreman, priprema se nešto veliko, veće od Bljeska?’. Odgovorio sam mu da sam spreman i zatajio da mi je noga u gipsu - prisjeća se tog dana Stipe Peran.

 

Privatni album

 

Kako mu je zapovjednik rekao da odmah dođe u vojarnu, a znao je da se u njoj ne može pojaviti s gipsom na nozi, otišao je prvo u očev stan.

Silna volja odagnala bol

- Ćaća mi je brusilicom skinuo gips s noge, omotao sam je elastičnim zavojem, uzeo hrpu tableta protiv bolova i odšepao u vojarnu. Stisnuo sam zube i trudio sam se ne šepati, no mojim suborcima to nije promaklo - govori nam kroz smijeh Stipe.

Kako su specijalci već držali Velebit, tamo je krenuo i Stipe sa svojom jedinicom. Iako ga je noga krvnički zaboljela svaki put kad bi zagazio, silna želja i volja, kaže, bol su sveli na prag podnošljivosti.

 

Privatni album

 

 

 

Motiv i volja bili na vrhuncu

- Adrenalin je radio, želja nam je bila samo ići naprijed i ta me bol nije smetala. U pripravnosti su na Velebitu bili nekoliko dana te pred samu Oluju odradili i zadnje dogovore s pripadnicima specijalne policije pod zapovjedništvom generala Mladena Markača. Svaka jedinica dobila je svoj plan napada. U cik zore pješice smo, pod punom ratnom spremom i s natovarenih 50-ak kilograma, krenuli s Velebita, a glavni udar išao je na Mali Alan, da bi se potom spustili u Gračac, iz Gračaca išli prema Otriću, gdje smo sačekali 4. gardijsku brigadu i nastavili prema Donjem Lapcu i izbili kod granice Kulen Vakuf - u dahu nam govori Stipe.

 

Privatni album

 

Bilo je, kaže, borbi prsa o prsa i povlačenja, a kako su neprijateljske snage bile razbijene, u grupama su nasrtali na naše jedinice. Iako su im ostavili otvoren koridor da mogu otići u BiH, napada je s njihove strane bilo. No sve je to, reći će Stipe, bilo zaboravljeno onog trenutka kad su saznali da je Knin oslobođen.

- Ušli smo u Gračac i Sačić je putem motorole rekao: ‘Svim pripadnicima specijalne policije važna obavijest - Knin je oslobođen!’. O, Bože, kakvo je to bilo veselje i euforija! Zaboravili smo na sve muke, umor, vrućinu! Da su nam rekli da idemo na Beograd, mislim da bismo osvojili i Beograd. Motiv, volja i adrenalin bili su na vrhuncu i nikad više nisam doživio takav osjećaj radosti, veselja, želje i snage. Ma nitko nas nije mogao zaustaviti - ozarena lica govori Stipe koji je u oslobođeni Knin ušao desetak dana nakon Oluje.

U tom trenutku, kaže Stipe, u njemu su se miješali osjećaji ponosa i tuge.

 

Privatni album

 

- U tu postrojbu došao sam kao dijete i nisam znao što ću sad kad je rat završio te me je preplavila tuga. S druge strane, zbog trijumfalne pobjede osjetio sam silnu radost i veselje - govori Peran, koji je u specijalnoj jedinici ostao do umirovljenja 2004. godine.

Markač mu dao pohvalnicu

Iz ruku generala Mladena Markača primio je pohvalnicu, a uz još pet odlikovanja, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom Nikole Šubića Zrinskog.

No sva svoja odličja poklonio je fra Miri, koji ih i danas čuva u crkvi.

- Do Oluje je sve bilo dobro, a onda je sve krenulo naopako. Kad vidim ovu nepravdu i ovu pljačku naroda koji je doveden do ruba, kad vidim da se moji dečki ubijaju, u meni se rodila želja da sva priznanja koja sam dobio u ratu poklonim čovjeku koji mi je puno pomogao, a to je fra Miro - kaže Stipe.

Na upit kako mu je noga, Stipe kaže da je dobro te da mu je doktorica čestitala kad joj se, poslije Oluje, pojavio na vratima ordinacije.

- Kako sam Oluju odradio pod bolovanjem, samo mi je rekla da mi bolovanje ne može prekinuti 10. kolovoza, nego ga je stavila od 1. kolovoza - kroz smijeh nam je rekao Stipe.

Knjiga o 'Oluji'

Istinita svjedočanstva heroja 'Oluje' uz autentične fotografije iz privatnih albuma.U prodaji je na svim kioscima Tiska i na Mondo web shopu po cijeni od 49,90 kuna. 

 

24sata

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 46

  • sas-3 04.08.2015.

    sve junak do junaka. do 95 se niste culi, dok vam nato nije uskocio u pomoc. sad samo pricate lovacke price

  • witch_child 04.08.2015.

    e moj stipe,hvala ti i slava!pozdrav meterizama,sandri i anti

  • POBRO_1 04.08.2015.

    divite se GOSPODINU,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare