Obavijesti

News

Komentari 46

Nezaustavljivi Šibenčanin: Sa slomljenom nogom bio u Oluji

Nezaustavljivi Šibenčanin: Sa slomljenom nogom bio u Oluji
7

Stipe Peran tražio je oca da mu brusilicom skine gips s noge kako bi mogao sudjelovati u Oluji. Zadaću je odradio do kraja, a sva dobivena odličja je poklonio

VIDEO

Nakon završene srednje prometne škole i s napunjenih 19 godina, Šibenčanin Stipe Peran (44) prijavio se u šibenski MUP kao dragovoljac, a već u ožujku 1991. aktivirao se i priključio šibenskoj specijalnoj policiji. Kao njihov pripadnik prošao je sva ratišta u Hrvatskoj te u njihovim redovima dočekao i Oluju.

- Nakon što smo odradili akciju Bljesak, u lipnju 1995. slomio sam nogu na specijalističkoj obuci. Svakodnevno smo odrađivali osam sati treninga i obuke te sam na jednoj obuci zaradio veliki prijelom skočnog zgloba lijeve noge. Bio sam na bolovanju, noga mi je bila u gipsu, kad je 24. srpnja zazvonio telefon. Kako sam bio časnik specijalac, zapovjednik mi je rekao: ‘Šefe, jesi li spreman, priprema se nešto veliko, veće od Bljeska?’. Odgovorio sam mu da sam spreman i zatajio da mi je noga u gipsu - prisjeća se tog dana Stipe Peran.

 

Privatni album

 

Kako mu je zapovjednik rekao da odmah dođe u vojarnu, a znao je da se u njoj ne može pojaviti s gipsom na nozi, otišao je prvo u očev stan.

Silna volja odagnala bol

- Ćaća mi je brusilicom skinuo gips s noge, omotao sam je elastičnim zavojem, uzeo hrpu tableta protiv bolova i odšepao u vojarnu. Stisnuo sam zube i trudio sam se ne šepati, no mojim suborcima to nije promaklo - govori nam kroz smijeh Stipe.

Kako su specijalci već držali Velebit, tamo je krenuo i Stipe sa svojom jedinicom. Iako ga je noga krvnički zaboljela svaki put kad bi zagazio, silna želja i volja, kaže, bol su sveli na prag podnošljivosti.

 

Privatni album

 

 

 

Motiv i volja bili na vrhuncu

- Adrenalin je radio, želja nam je bila samo ići naprijed i ta me bol nije smetala. U pripravnosti su na Velebitu bili nekoliko dana te pred samu Oluju odradili i zadnje dogovore s pripadnicima specijalne policije pod zapovjedništvom generala Mladena Markača. Svaka jedinica dobila je svoj plan napada. U cik zore pješice smo, pod punom ratnom spremom i s natovarenih 50-ak kilograma, krenuli s Velebita, a glavni udar išao je na Mali Alan, da bi se potom spustili u Gračac, iz Gračaca išli prema Otriću, gdje smo sačekali 4. gardijsku brigadu i nastavili prema Donjem Lapcu i izbili kod granice Kulen Vakuf - u dahu nam govori Stipe.

 

Privatni album

 

Bilo je, kaže, borbi prsa o prsa i povlačenja, a kako su neprijateljske snage bile razbijene, u grupama su nasrtali na naše jedinice. Iako su im ostavili otvoren koridor da mogu otići u BiH, napada je s njihove strane bilo. No sve je to, reći će Stipe, bilo zaboravljeno onog trenutka kad su saznali da je Knin oslobođen.

- Ušli smo u Gračac i Sačić je putem motorole rekao: ‘Svim pripadnicima specijalne policije važna obavijest - Knin je oslobođen!’. O, Bože, kakvo je to bilo veselje i euforija! Zaboravili smo na sve muke, umor, vrućinu! Da su nam rekli da idemo na Beograd, mislim da bismo osvojili i Beograd. Motiv, volja i adrenalin bili su na vrhuncu i nikad više nisam doživio takav osjećaj radosti, veselja, želje i snage. Ma nitko nas nije mogao zaustaviti - ozarena lica govori Stipe koji je u oslobođeni Knin ušao desetak dana nakon Oluje.

U tom trenutku, kaže Stipe, u njemu su se miješali osjećaji ponosa i tuge.

 

Privatni album

 

- U tu postrojbu došao sam kao dijete i nisam znao što ću sad kad je rat završio te me je preplavila tuga. S druge strane, zbog trijumfalne pobjede osjetio sam silnu radost i veselje - govori Peran, koji je u specijalnoj jedinici ostao do umirovljenja 2004. godine.

Markač mu dao pohvalnicu

Iz ruku generala Mladena Markača primio je pohvalnicu, a uz još pet odlikovanja, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom Nikole Šubića Zrinskog.

No sva svoja odličja poklonio je fra Miri, koji ih i danas čuva u crkvi.

- Do Oluje je sve bilo dobro, a onda je sve krenulo naopako. Kad vidim ovu nepravdu i ovu pljačku naroda koji je doveden do ruba, kad vidim da se moji dečki ubijaju, u meni se rodila želja da sva priznanja koja sam dobio u ratu poklonim čovjeku koji mi je puno pomogao, a to je fra Miro - kaže Stipe.

Na upit kako mu je noga, Stipe kaže da je dobro te da mu je doktorica čestitala kad joj se, poslije Oluje, pojavio na vratima ordinacije.

- Kako sam Oluju odradio pod bolovanjem, samo mi je rekla da mi bolovanje ne može prekinuti 10. kolovoza, nego ga je stavila od 1. kolovoza - kroz smijeh nam je rekao Stipe.

Knjiga o 'Oluji'

Istinita svjedočanstva heroja 'Oluje' uz autentične fotografije iz privatnih albuma.U prodaji je na svim kioscima Tiska i na Mondo web shopu po cijeni od 49,90 kuna. 

 

24sata

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak