To je to što me zanima!

Ni slučajno ga ne pijte! Povlači se iz prodaje čaj od mente: Jako opasan za jetru i pluća...

Hrvatska agencija za hranu (HAH) upozorava da visoke doze PA mogu dovesti do zatajenja jetre, što potencijalno može imati teške posljedice
Vidi originalni članak

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hrane (RASFF) izvijestio je o novom povlačenju proizvoda, a ovaj put riječ je o čaju od mente iz Hrvatske. Na njihovim službenim stranicama objavljeno je da je sirovina, lišće metvice, nabavljena iz Srbije, te da je u čaju pronađena prisutnost pirolizidinskih alkaloida (PA). Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Radi se o rinfuznom čaju Menta list, 80g, LOT broja L 0647, datuma proizvodnje 23.10.2023., najbolje upotrijebiti do 31.10.2025. koji povlače zbog povećane količine pirolizidinskih alkaloida.

- Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu rinfuznog čaja Menta list, 80g, LOT broja L 0647, datuma proizvodnje 23.10.2023., najbolje upotrijebiti do 31.10.2025., zbog povećane količine pirolizidinskih alkaloida. Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane - piše na hapih.hr.

OGLASILI SE PRIOPĆENJEM: HALMED upozorava: Za ove su lijekove preporučene nove mjere, neki se često koriste...

Pirolizidinski alkaloidi su tvari koje proizvode biljke kako bi se zaštitile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta. Ovi spojevi mogu predstavljati ozbiljnu opasnost za jetru i pluća, a povijest toksičnosti jetre zbog izlaganja PA potječe još iz 1920-ih. Najveći rizici od izlaganja PA su povezani s konzumacijom čajeva, biljnih infuzija i meda, dok i stočna hrana može biti kontaminirana. Hrvatska agencija za hranu (HAH) upozorava da visoke doze PA mogu dovesti do zatajenja jetre, što potencijalno može imati teške posljedice. Osim toga, kronično izlaganje PA može uzrokovati štetne učinke na jetru i pluća.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • antena1 06.12.2023.

    Svi mogući portali ovo objave, a nitko ne napiše ime proizvođača!

  • BO1960 06.12.2023.

    Zašto se prilikom objava povlačenja proizvoda zbog štetnih tvari ne stavi i slika predmetnog proizvoda, a ne samo naziv, bez proizvođača, bez prodavača, već eventualno lot i datum do kojeg je rok uporabe.

  • zdananic 06.12.2023.

    Hrvatska agencija za hranu prestala je s radom 31. prosinca 2018. godine. Agencija se sada zove HAPIH, ili ti Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare