To je to što me zanima!

Nije masovna grobnica? Zasad pronašli samo životinjske kosti

Hrvatski vojnici cijelog su ponedjeljka iskapali zemlju i tražili moguću masovnu grobnicu u zagrebačkim Gračanima. Ondje su radnici tijekom vikenda našli desetak kostiju
Vidi originalni članak

Hrvatski vojnici cijelog su ponedjeljka iskapali zemlju i tražili moguću masovnu grobnicu u zagrebačkim Gračanima. Ondje su radnici tijekom vikenda našli desetak kostiju, koje su poslane na hitnu analizu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o kostima životinja koje su ondje zakapane. Ipak je i to bilo dovoljno da ponovno otvori pitanje mogućih masovnih grobnica na Medvednici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ovo mjesto je uvijek bilo poznato kao mjesto na kojem su partizani poubijali ljude nakon rata - komentirao je jedan od stanovnika zagrebačkih Gračana otkriće kostiju na zagrebačkoj Medvednici. Kad će se provjeriti mnoge priče i istina, ne znaju ni povjesničari.

- Čuo sam za priče, no nama je neophodan sustavan i ozbiljan pristup da se otkrije što se tu točno zbivalo - rekao je Ivo Lučić, profesor povijesti s Hrvatskih studija. Dodao je da je postojao takav ured za otkrivanje zločina, no ukinut je nakon godine dana postojanja. Iskopavanje bi trebalo trajati najmanje sedam dana .

Počela probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata  

Ministarstvo hrvatskih branitelja počelo je u ponedjeljak terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u zagrebačkom naselju Gračanima, gdje su prilikom radova za sljemensku žičaru pronađene kosti.

"Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, počevši od 13. ožujka 2017., organizira i koordinira terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračani - Dolje u Zagrebu na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja jer su prilikom infrastrukturnih radova na rekonstrukciji tramvajske pruge pronađene kosti", izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ako se probnim iskapanjima pronađu posmrtni ostatci, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u koordinaciji s mjerodavnim Državnim odvjetništvom i Ministarstvom unutarnjih poslova, pokrenut će postupak njihove ekshumacije.

O rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja objavit će priopćenje. 

Idi na 24sata

Komentari 61

  • Hidrant 15.03.2017.

    Kilometar su dalje od prave lokacije

  • naomi-1 14.03.2017.

    Steta sto nisu nasli nacisticke sluge,no da zeznu partizane mogli su s onog smeca gdje su pobacali lijesove dovuci bar jednu vrecu kostiju

  • budalajlama 14.03.2017.

    Je li posao hrvatskih vojnika kopanje jama i iskapanje kostiju ili obučavanje borbenih vještina?

Komentiraj...
Vidi sve komentare