To je to što me zanima!

Nijemci se uputili iz Valpova do Plitvičkih jezera - na konjima

Dobro su proučili trasu putovanja i odlučili 10-ak dana jašući upoznati ljepote Slavonije, Moslavine i Like kroz koje će šumskim i poljskim putevima stići do željenog cilja
Vidi originalni članak

Markusu Hermin i dr. Peter Pek iz Kasesela pokraj Frankfurta na konjima su se zaputili na gotovo 400-kilometarski put iz Bocanjevaca kod Valpova do Plitvičkih jezera, javlja Požega.eu.

Konje su do Bocanjevaca, sela u kojem je Peter sa svojom suprugom kupio kuću, dovezli na prikolicama. 

Dobro su proučili trasu putovanja i odlučili 10-ak dana jašući upoznati ljepote Slavonije, Moslavine i Like kroz koje će šumskim i poljskim putevima stići do željenog cilja - Plitvičkih jezera. 

- Prelazimo dnevno od 30 do 40 kilometara. Kako treba odmor nama tako i našim konjima. Odmor i smještaj pronalazimo kod dobrih ljudi, prvenstveno onih koji imaju životinje u štalama i hranu za njih pa tako i za naše konje. Na našem putovanju susrećemo dobre ljude i susretljive koji su uvijek spremni izići u susret i ponuditi nam smještaj. Evo vidite i ovdje smo u Buku naišli na veoma susretljivu obitelj Leist. Gospodin Zlatko, njegova supruga Katica i sin Ivan su nas ugostili i osjećamo se kao kod kuće. Nahranili su nam konje, a nama su ponudili večeru i doručak. Nisu nam htjeli ništa naplatiti - priča gospodin Peter dodajući kako je rijetko pronaći takvo gostoprimstvo koje su im pružili u obitelji Leist koji su im omogućili i ugodan smještaj za prespavati, istuširati se i obaviti osnovnu higijenu.

Budući da je bilo teško sporazumjeti se obitelji Leist s iznenadnim gostima za to se pobrinuo njihov prijatelj, također zaljubljenik u konje, poznati Bracika Horvat iz Požege koji je se svesrdno založio da se svi u potpunosti razumiju. 

- Vidjeli smo dvojicu neznanaca kako na konjima jašu kroz selo. Prošli su nekoliko puta pokraj naše kuće i pitali smo se i mi svi tko su oni. Njima je netko rekao za našu obitelj i da gajimo tradiciju prema konjima i da je jedan naš sin zaljubljenik u konje. Duži niz godina imalo smo konje s kojima smo išli na razne proslave i smotre, posebno naš sin Stjepan. Zaustavili su se ispred naše kuće i nekako smo se uspjeli uz pomoć naše susjede s njima sporazumjeti i doznati što im treba. Bilo nam je teško s njima komunicirati dok nije stigao naš prijatelj Bracika - prepričava domaćin Zlatko Leist, a njegova supruga Katica dodaje kako joj ništa drugo nije bilo preostalo već da zasuče rukave i gostima priredi večeru dok su oni smještali i namirivali konje.

- Nije nam nikakav problem bio ugostiti ih, posebno kad smo vidjeli koliko su umorni. U našu se kuću uvijek zalazilo i nikad nitko nije ostao gladan niti žedan, pa tako niti oni. Primili smo ih da prenoće, počastili ih večerom i doručkom i poželjeli im sretan put. Razmijenili smo i kontakte pa tko zna danas sutra gdje ćemo se ponovno susresti - rekla je Katica Leist vrijedna domaćica koja se s njima šalila kad su pitali koliko će ih koštati smještaj, a ona im je odgovorila da joj moraju pomoći pomusti krave i rediti štalu.

Naspavani i odmorni kao i njihovi ljubimci zaputili su se iz Buka prema Požegi preko Požeške gore prema Novoj Gradiški i tako prema Moslavini i uz Unu i Savu prema Plitvičkim jezerima. 

 
 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • franjo91 14.08.2018.

    Gojote i Nada m, možete se postidit s vašim komentarima! U svakom slučaju ste primitivci !

  • nada m 14.08.2018.

    Pa nek obilaze oni kad mi ne možemo, obilaze svoju koloniju.

  • Fahri Musliu Junior 14.08.2018.

    Bio neki dan na Plitvickim Jezerima i to po prvi puta, i razocarao se. Nema organizacije, nema zaposlenika, svugdje gužve, na ulazima radi jedna jedina kasa a red za ulaznicu stotine metara,,,unutar područja Jezera nema nijednog vodica da ti da ikakvu informaciju i sve se svodi na "Snađi se druže". Pješačke staze uske i bez zaštitne ograde, nema dovoljno kanti za odpatke pa sam vidio i smeća pored pješačkih staza. Vodiča ima samo ako su organizirano došli zajedno sa grupama turista. Cijene po restoranima da ne govorim, seljak koji do jucer nije znao šta je civilizacija ti u svojoj neurednoj krčmi, gdje se btw za hranu ceka satima, prodaje pljeskavicu 100 kn. Jednom riječju jedino što tamo vrijedi je ta priroda i to je sve. Šteta što to Plitvice nemaju Slovenci, Italijani ili Austrijanci,,,oni bi od toga napravili mega raj na zemlji a zarada bi bila višestruko veca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare