To je to što me zanima!

"Nismo našli sreću u Austriji, ovdje smo zato kraljevi dunje"

Povodom 5000. broja 24sata gost glavni urednik bio je priznati znanstvenik dr. Ivan Đikić. Odabrao je temu o uspješnoj mladoj obitelji. Ovo je priča o Ivani i Matiji Panić
Vidi originalni članak

Više godina supruga Ivana (27) i ja radili smo kao sezonci na moru, a zimi u Austriji. Zadnju godinu tamo smo bili ‘u komadu’ i jednostavno smo shvatili da to nije život za nas. Vratili smo se kući 2015. godine na obiteljsko imanje i prihvatili se poljoprivrede. Ni jednog trenutka nismo požalili što smo tako odlučili, priča nam Matija Panić (29) iz Vrbove kraj Nove Gradiške.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Po povratku u rodno selo razmišljali su što raditi, čime se baviti, jer obiteljske zemlje su imali puno.

- U početku nisam bio toliko zainteresiran za poljoprivredu, dok nisam krenuo s Ivanom. Počeli smo najprije uređivati ribnjak s prekrasnim okolišem koji je Ivana naslijedila nakon smrti njezina tate. Od toga je sve krenulo - kaže nam otvoreno Matija, a onda je njegova bolja polovica preuzela riječ.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Otac joj prenio ljubav

- Prvo smo htjeli saditi aroniju, pa trešnju, višnju i onda smo se odlučili za nasade dunja i, evo, nismo pogriješili. Sad imamo plantažu od više od 2200 stabala, a planiramo posaditi još tisuću stabala. Dunja je dosta isplativa. Sav lanjski urod, koji je bio veći od desetak tona plasirali smo u Sloveniju, a nadamo se da će ove godine uroda biti još više. Po tome ispada da smo trenutačno najveći proizvođači dunje u Hrvatskoj - kaže nam s osmijehom na licu Ivana Panić, koja je od pokojnog oca naslijedila ljubav prema prirodi.

- Ljubav prema zemlji, voćkama i prirodi naslijedila sam od pokojnog oca Ivice Pelana, koji se nakon povratka s rada na norveškim i američkim brodovima posvetio držanju životinja: jelena lopatara, muflona, nojeva... Podigao je i manje nasade voća, borova, sagradio prekrasan ribnjak - priča nam Ivana.

Nisu poljoprivrednici, ali...

Posebna zanimljivost u cijeloj priči je što ni jedno od njih dvoje nije završilo školu poljoprivredne struke. Matija je završio za strojovođu. U Austriji je radio sve, pa i kao keramičar. Ivana je završila za poslovnu tajnicu. Ipak, uz puno truda, uspjeli su na noge podići impresivno imanje, od kojeg, na obostrano zadovoljstvo, mogu živjeti.

U voćnjacima su od ranog jutra sve do noći, posla je puno, a radne snage premalo, sve uglavnom moraju sami i uz pomoć članova obitelji. Osim nasada dunja, imaju i nasade lješnjaka, šljive, trešanja, božićnih drvaca. Uz ribnjak grade kuću za odmor, pa se zahvaljujući ribnjaku i lijepom krajoliku planiraju baviti i seoskim turizmom.

No nije uvijek bilo tako.

- Kad sam otišao u Austriju, tamo sam naučio raditi keramiku. Nakon toga vukao sam se po bauštelama, radio sezonske poslove, konobario na Jadranu i shvatio da to nije za mene, da od toga nema velike vajde, jer u većini slučajeva svi ti poslodavci i gazde uglavnom maksimalno iskorištavaju sezonce - priča Matija i dodaje kako u Njemačkoj, Austriji, Irskoj..., ne teku med i mlijeko, kako to dio mladih zamišlja prilikom napuštanja svojega doma i odlaska trbuhom za kruhom.

- Mnogi vani rade dva posla kako bi preživjeli. Mi smo ovdje kod kuće također spremni puno raditi, ali barem smo svoji na svome - dodaje Matija, kojemu život nije ispao onako kako je zamišljao, ali, prema svemu sudeći, bolje da je tako ispalo.

- Dok sam u Zagrebu pohađao srednju, mislio sam da ću cijeli život voziti vlak, a na kraju se ispostavilo da ću cijeli život voziti traktor - rekao je nedavno ovaj mladi poljoprivrednik, koji je priznao i kako je prije imao predrasude prema ovom poslu.

- Smatrao sam kako je poljoprivreda težak, prljav i zahtjevan posao, no ispalo je da bolji nisam mogao naći - dodaje Matija.

Ovaj mladi par se ne boji posla, a odnedavno su se počeli baviti uzgojem crnih svinja.

- Crna slavonska svinja je nezahtjevna za uzgoj, a daje puno mesa. To je i tradicija Slavonije. Dio prodamo, a dio ostavimo sebi. Sve je domaće - dodaje Ivana.

- Kad pogledate sve to skupa, to je za mene, Ivanu i našu obitelj puno, pa i previše posla, ali s ljubavlju prema svojem imanju sve stignemo. Naravno, velika pomoć nam je mehanizacija koju smo nabavili novcem od poticaja, projekata i za poljoprivredu i nepoljoprivredu EU. Sretni smo što smo se vratili i što možemo živjeti, raditi i zarađivati u Hrvatskoj. U Austriji smo imali višestruko veće plaće, ali ovdje radimo za sebe, svoji smo gazde i naše zadovoljstvo je neprocjenjivo. To je dokaz da se od svojega rada i u Hrvatskoj može živjeti - zaključuje s osmijehom na licu Matija.

Idi na 24sata

Komentari 118

  • Tanenko 05.05.2019.

    Poljoprivreda u Hrvatskoj je riskantan poduhvat. Na 1000 propalih ima jedan koji je uspio, taj jedan ide na skijanje, ovi ostali ... su sirotinja. To je jednostavno takva branša. Zeznuta. Ja sam ipak za 8 satno radno vrijeme, a nisam za 0-24 trčanje po vlastitom imanju, čemu to? Osim ako ti nije zabava, onda OK.

  • budalajlama 05.05.2019.

    Da je bilo šta radio u Austriji od ranog jutra do kasno u noć isto bi uspio, financijski, ali bi se ubio od posla. Nisu sad , kako naslov sugerira , ključ uspjeha, nasadi dunja, nego opet stara boljka sela, svaštarenje.

  • Ronald555 04.05.2019.

    Svaka cast ali da nisu imali zemlje,koje nisu sigurno zaradili...radili bi vi jos u austriji i na moru

Komentiraj...
Vidi sve komentare