To je to što me zanima!

'Nitko se ne bi smio postaviti iznad odluka Ustavnog suda'

U vukovarskom SDSS-u smatraju kako se nitko ne bi trebao postaviti iznad Ustavnog suda i njegovih odluka, a ako gradonačelnik to hoće i može, to je njegova stvar...
Vidi originalni članak

Iz vukovarskog SDSS-a u ponedjeljak su priopćili kako se nitko se ne bi smio postaviti iznad Ustavnog suda, da se srpska manjinska zajednica ne odriče Ustavom zajamčenih prava, a za jučerašnju izjavu gradonačelnika Ivane Penave istaknuli su da on kolektivizira krivnju svih Srba u Vukovaru, što nikako ne mogu prihvatiti.

Reagirajući na izjave vukovarskoga gradonačelnika Ivane Penave na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vezi s odlukom Ustavnog suda o službenoj uporabi jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru istaknuli su da se nitko ne bi trebao postaviti iznad Ustavnog suda

"Izjava gradonačelnika Penave da ne priznaje odluku Ustavnog suda i da još nije došlo vrijeme za provođenje kolektivnog prava, nego kolektivizira krivicu svih Srba u gradu Vukovaru, to je ono što mi nikako ne možemo prihvatiti", navode iz SDSS-a i dodaju kako je odluka Ustavnog suda jasna kao i tumačenja i preporuke predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

U vukovarskom SDSS-u smatraju kako se nitko ne bi trebao postaviti iznad Ustavnog suda i njegovih odluka, a ako gradonačelnik to hoće i može, to je njegova stvar.

"Mi se ne odričemo Ustavom zajamčenih prava i očekujemo da se provode u skladu sa zakonom. Kada je u pitanju konzumiranje istih prava, to treba ostaviti na slobodnu volju manjine, a ne da o tome odlučuje većina", ističe se u priopćenju vukovarskoga SDSS-a koje je potpisao predsjednik te organizacije Srđan Kolar.

Na konferenciji za novinare u nedjelju vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako "situacija u Vukovaru nije i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koji će značiti nadograđivanje ljudskih prava". Poručio je kako se najprije trebaju riješiti prava ratnih stradalnika iz 1991. godine, a zatim na red mogu doći i prava ostalih.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je prošli tjedan na konferenciji za novinare kako se vijećnicima srpske nacionalne manjine u vukovarskome Gradskom vijeću moraju osigurati jednaki uvjeti kao vijećnicima hrvatske narodnosti te da pripadnicima nacionalnih manjina zakon ne smije stvarati teškoće u uporabi njihova jezika i pisma. Vukovarskim vlastima je poručio kako očekuje da provedu odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti. (vkm)

Idi na 24sata

Komentari 20

  • perhan 23.07.2019.

    Zašto dotična gospoda govore stranim jezikom u Hrvatskoj?Zašto ne brekću u Njemačkoj,Norveškoj,V.Britaniji?.ako je to normalno.Zašto ustavni suci ne kazne ratne zločince po Vukovaru i okolici,kao da ne znaju tko je i što radio.Zašto ti srbi koji se toliko bore za čirilicu ne kažu gdje su pobijeni nestali hrvati,valjda ne znaju misliti na latinici.Zašto političari ne znaju reči da dok se ne pokopa zadnji nestali hrvat ili ostalih nacionalnosti nestali pobijeni ljudi tek onda se može pričati o dvojezičnim ploćama.Zašto srbi ne poštuju ništa Hrvatsko osim kune?Ako im se ne sviđa Hrvatska zašto ne idu u demokraciju Srbije,ne če zato što je Srbija sirotinja i to teška i mentalno i matrijalno i politički.

  • AmbrozStubički 20.07.2019.

    Srbi se pozivaju na Hrvatsko pravosuđe i zakone. To je prava ekipa a ne prizivaju zakone protiv zločinaca.??

  • 20.07.2019.

    Zakonom zaštićena manjina od 3% šta hoće ,nema čirilice i bok šta se sad šatoraši ne bune domoljubi ,

Komentiraj...
Vidi sve komentare