To je to što me zanima!

Njemačka: I Bundesrat odobrio uvođenje "trećeg" spola

Zakonska promjena je donesena na temelju prošlogodišnje odluke Ustavnog suda koji je smatrao da zakon o osobnim podacima, tj. neizjašnjavanju o trećem spolu predstavlja diskriminaciju
Vidi originalni članak

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat, prihvatio je u petak zakon koji u budućnosti omogućava izjašnjavanje i o trećem spolu.

Tako će ubuduće pored spola „žensko“ i „muško“ biti moguće i izjašnjavanje pod „razno“ kao i ostavljanje svih rubrika praznima.

Dosad je jedino bilo moguće polje za određivanje spola ostaviti praznim.  

Zakonska promjena je donesena na temelju prošlogodišnje odluke Ustavnog suda koji je smatrao da zakon o osobnim podacima, tj. neizjašnjavanju o trećem spolu predstavlja diskriminaciju.

Suci Ustavnog suda su tražili da se omogući "pozitivno određivanja spola“.

Novi zakon bi se primjenjivao na novorođene ali i sve one osobe koje se osjećaju da im novo pravilo omogućava ispravljanje dosadašnjeg upisa.

Za naknadnu promjenu upisa pod kategoriju spol je potrebna liječnička potvrda.

Dvije najveće njemačke crkve, katolička i protestantska, objavile su kako „nemaju problema“ s odnosom prema novom, „trećem“ spolu.

Udruge lezbijki i homoseksualaca su kritizirale potrebu donošenja liječničkog mišljenja u slučaju naknadne promjene kategorije spola.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • bluesbob 16.12.2018.

    Kojeg si spola? Bolesnog...

  • vjaceslav 15.12.2018.

    mislim da su nijemci postupili ispravno jer kojega spola je "osoba" rada borić, b.a.b.a. svraka savaraka ili slovenka besna trećalička?

  • KALIMERO 15.12.2018.

    Ni pod "razno" 😀😀

Komentiraj...
Vidi sve komentare