To je to što me zanima!

Njemačka vlada očekuje blagi pad BDP-a u ovoj godini...

Među razlozima izdvojio je posljedice skoka cijena energije, potrebu suzbijanja inflacije podizanjem kamatnih stopa na razini eurozone i posustajanje važnih globalnih gospodarskih partnera
Vidi originalni članak

Njemačka vlada u ovoj godini očekuje blagi pad gospodarstva, od 0,4 posto, a u idućoj godini aktivnost bi se trebala oporaviti, pokazuju revidirane jesenske projekcije.

U proljeće vlada je za ovu godini prognozirala 0,4-postotni rast aktivnosti.

EUROPA STAGNIRA Hrvatska i u drugom kvartalu među europskim zemljama koje su imali izraziti rast BDP-a

U 2024. godini i dalje očekuju oporavak gospodarstva, ali uz stopu rasta od 1,3 posto, nešto nižu nego su predviđali proljetos.

Komentirajući nove projekcije, ministar gospodarstva Robert Habeck istaknuo je „gospodarske teškoće".

Među razlozima izdvojio je posljedice skoka cijena energije, potrebu suzbijanja inflacije podizanjem kamatnih stopa na razini eurozone i posustajanje važnih globalnih gospodarskih partnera.

VARLJIVA STATISTIKA Plenkistan: Premijer se hvali rastom BDP-a, plaća i mirovina. Realnost je nešto drugačija

"Prisutni su i geopolitički problemi koji pojačavaju neizvjesnost. Stoga iz krize izlazimo sporije no što se očekivalo", nastavio je ministar.

Poručio je i da se problemi vezani uz rast moraju riješiti, istaknuvši strukturne izazove, poput pretjerane birokracije i manjka kvalificirane radne snage.

Koalicijska vlada već se dugo zalaže za ublažavanje tereta tvrtkama koje se žale na visoke cijene struje u usporedbi s drugim zemljama. Opcije uključuju subvencioniranje struje za industriju, napominje agencija dpa.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Dugacak 12.10.2023.

    Poceloje, bas kao sto sam i rekao. Polako ce kolektivni zapad kolektivno da pada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare