To je to što me zanima!

Oteli ga blizu Nigerije: Švicarci pregovaraju o puštanju Hrvata

Na akciji oslobađanja Hrvata i njegovih kolega rade nigerijske vlasti, ali i specijalci. Gusari su tražili otkupninu u američkim dolarima. Cilj im je bio oteti što više članova posade...
Vidi originalni članak

Afričke gusare ne zanima teret s broda. Njima je cilj oteti što više članova posade i za njih tražiti otkupninu. Kad krenu za brodom, samo kažu da idu u ‘ribarenje’.

Ispričao nam je to, nakon otmice Hrvata s broda kraj Nigerije, jedan domaći pomorac koji dobro razumije problematiku otmica. Zbog svog posla zamolio nas je da ostane anoniman. U svom zadnjem napadu, u nedjelju, pirati su se namjerili na švicarski teretni brod Glarus brodarske tvrtke Massoel. Prevozio je pšenicu od Lagosa do Port Harcourta, a zasad neimenovani Hrvat bio je među 19 članova posade. Gusari su se domogli njih 12.

PIRATI NAPALI BROD Krstičević: Istražujemo kako da pomognemo Hrvatu u Nigeriji

- Žao nam je što moramo izvijestiti da je brod Glarus napadnut oko 45 nautičkih milja jugozapadno od otoka Bonny u Nigeriji. Po našim saznanjima, pirati su se na brod popeli pomoću ljestava te su odrezali žicu na palubi kako bi se domogli ulaza u brod i eventualno mosta. Nakon što je uništila većinu komunikacijske opreme, kriminalna banda napustila je brod s taocima - napisao je glasnogovornik tvrtke Massoel, koja ima sjedište u Londonu.

Dodao je kako su o svemu obavijestili nadležne institucije, a o situaciji cijelo vrijeme obavještavaju obitelji.

- Sigurnost i dobrobit talaca apsolutni je prioritet tvrtke Massoel i u suradnji s nadležnima i specijalcima radimo na sigurnom i skorom oslobađanju zatočenika - napisao je glasnogovornik. Zbog zaštite Hrvata i njegove obitelji iz Sindikata pomoraca Hrvatske nisu naveli podatke o otetome muškarcu. Ipak, u kontaktu su s kolegama u Massoelu koju rade na njihovom oslobađanju. Glavni tajnik sindikata Neven Melvan rekao nam je kako zasad nema novih podataka o cijelom incidentu.

POGLEDAJTE VIDEO Kako napadaju pirati u Nigeriji: 'Dobijemo i do 2 milijuna eura'

To kompanija očito pokušava riješiti na, recimo to tako, tih način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju - kazao je Melvan. Ni iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova nije se moglo doznati puno više.

- Možemo potvrditi kako se među otetim članovima posade u nigerijskim vodama nalazi jedan hrvatski državljanin.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Bernu u stalnom kontaktu s Kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom - kažu iz ministarstva.

Inače, gusarskim skupinama najvažnije je dobiti neki novac. Žele da im plate isključivo u američkim dolarima. Obično rade u skupinama od desetak ljudi, a mete su im spori transportni brodovi. Otetu posadu voze u svoja sela.

DRAMA NA MORU Sindikat potvrdio: Hrvat je otet s 12 članova posade u Nigeriji

Nisu ih sve našli pa su pobjegli

Napadnuti brod Glarus sad je usidren u luci grada Port Harcourt, koji se nalazi na delti rijeke Niger. Gusari su se popeli na njega uz pomoć ljestava i prerezali zaštitnu bodljikavu žicu. Istražitelji vjeruju da su pirati otete pomorce prebacili na kopno, u svoju bazu.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • Rafo 24.09.2018.

    Preporučujem film Otmica (2012) Kapringen / A Hijacking - Teretni brod MV Rozen uputio se na odredište no napadnu ga somalijski pirati usred Indijskog oceana. Među ljudima na brodu su kuhar Mikkel i inžinjer Jan koji su skupa sa ostalima kao taoci upleteni u ciničnu igru života i smrti. Otkupnina vrijedi milijune dolara te upravo započinje psihološka igra između uprave brodarske firme i somalijskih otmičara. Film odlično opisuje svu strahotu jednog takvog događaja.

  • 24.09.2018.

    brod mora imati pratnju u tim vodama jer nigerija i somalija tamo 90 posto napada gusara na brodove..

  • Liliana_1 24.09.2018.

    Ovi sa čamčićem otmu brod koja je to smijurija da nije tragično. Pa to je sve dogovoreno. Sa broda da se zapuca da vidiš bježanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare