To je to što me zanima!

Nove demografske mjere: Puna plaća na cijelom porodiljnom?

Prije dvije godine je limit naknade za drugih šest mjeseci povećan sa 2600 na 4000 kuna, a sada se planira ukidanje limita ili postavljanje izuzetno visokog limita poput trostrukog iznosa prosječne plaće
Vidi originalni članak

Roditelji na porodiljnom dopustu od iduće godine bi mogli svih 12 mjeseci dopusta primati punu plaću. Kako neslužbeno saznaje Jutarnji, glavna je to mjera Nacionalne demografske strategije revitalizacije Republike Hrvatske.

Prije dvije godine je limit naknade za drugih šest mjeseci povećan sa 2600 na 4000 kuna, a sada se planira potpuno ukidanje limita ili postavljanje izuzetno visokog limita poput trostrukog iznosa prosječne plaće što bi iznosilo gotovo 20.000 kuna.

Međutim, to bi moglo koštati. Samo povećanje naknade na 4000 kuna prošle godine državu je koštalo oko 350 milijuna kuna, a ukidanje limita bi moglo koštati još toliko.

Nova demografska mjera bit će i pravo očeva na 10 slobodnih dana kako bi mogli biti s majkom i djetetom nakon rođenja. Jedna smo od rijetkih zemalja EU koje nemaju propisan očev dopust.

Slovenija recimo dopust za očeve ima još od 2003. Traje 30 dana, a naknada tijekom njegova korištenja iznosi 90 posto pune plaće oca. Finska ima najduži dopust. Očevi nakon rođenja djeteta mogući ići na dopust od devet tjedana, a dobivaju 70 posto plaće. U Portugalu s majkom i djetetom mogu biti pet tjedana uz naknadu od 100 posto iznosa plaće.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • novoselo 10.02.2019.

    Kasno ste se sjetili,minimalno svakoj zaposlenoj zeni dajte platu 1.000 eura stice one i sa djecom,ili neka rade 50% ali plata minimum 500 eura .

  • Hiroo_Onoda 09.02.2019.

    Nebu niš od toga. Uzalud vam trud svirači. Hrvati se rađaju, ali ne kod nas već u stranim zemljama. Tu nema uvjeta za normalno odrastanje, a kamoli za posao od kojeg se da živjeti. Ako i radiš. to je na ugovor. Možeš postati nezaposlen preko noći. Uz to buduće majke nisu poželjne jer poslodavca se uglavno ne tiče demografska obnova - zanima ga samo redovna obnova računa u banci.

  • Uragan_1 09.02.2019.

    Za badava, mladi se seksaju po EU trbuhom za kruhom. Šta je vama, puna plaća 12 mjeseci a kud onda sa djetetom. Više nema ni žena koje su dolazile doma djecu pričuva ti. Bake rade do 65 godine. Gde vi živite i za koga vi izmišljati zakone.

Komentiraj...
Vidi sve komentare