To je to što me zanima!

Nove osobne iskaznice stajat će 75 kn i vrijedit će 5 godina

Stare osobne vrijede do isteka roka i nema ih razloga mijenjati, a nove će svatko moći uzeti, ako to želi, čim budu u primjeni, a to je nakon što zakon stupi na snagu
Vidi originalni članak

Nove osobne iskaznice koje će sadržavati identifikacijski potpisni certifikat stajat će 75 kuna i vrijediti pet godina , rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Ranko Ostojić navodeći da je to deset puta manje nego u zemljama Europske unije. EU.

Rok trajanja osobne od pet godina uvjetovano je rokom trajanja certifikata, a Ostojić kaže da tako je u Finskoj, Latviji, Italiji i to zbog ažuriranja podataka. Navršenih 18 godina uvjet je da bi se dobila osobna s certifikatom.

- Cijena iskaznice za maloljetnike, kao i za starije od 65 godina koji ne žele iskaznicu s certifikatom, trebala bi ostati 48,50 kuna - rekao je ministar.

Hoće li se na njoj naći kockice ili grb, Ostojić je kazao kako je odmah nakon presice, na kojoj se govorilo o novim registarskim oznakama prije nekoliko tjedana, od supruge , inače profesorice matematike, dobio ukor .

- Nisu kockice, nego kvadrati, iako se često u slengu kaže kockice. Tako i reprezentaciju nazivamo kockastima, a ne kvadratičastima. Isprika svima zbog toga, a ono što mogu reći je to da na osobnoj ostaje sve što je bilo i da čip neće biti u kvadratićima - rekao je.

Stare osobne iskaznice vrijedit će do isteka roka i nema ih razloga mijenjati, a nove će svatko moći uzeti, ako to želi, čim budu u primjeni, a to je nakon što zakon stupi na snagu kad ga usvoji Sabor.

Osobna iskaznica sadržavat će čip na kojem će se moći pohraniti dva certifikata i to identifikacijski i potpisni certifikat. Identifikacijski certifikat služit će za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autorizaciju radi pristupa elektroničkim uslugama, a potpisni certifikat za podršku elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis.

Projektom e-osobne iskaznice nastavlja se provedba projekta e-građanin te se njome izlazi u susret i svima onima koji su u inozemstvu tražili da imaju i na osobnoj navedenu adresu na kojoj žive . Sada će imati upisano prebivalište .

Idi na 24sata

Komentari 34

  • Behemot 01.05.2015.

    Ovo je glupo i štetno. Osobna se ionako mijenja kod promjene boravišta. A ako se željelo "zaraditi" mogla se lupiti cijena 300 kn za 20 godina, a ne ovako mrcvariti naciju na obroke.

  • kiko3655 01.05.2015.

    evo sad kad cemo imate te osobne s cipom.. sad bi tribalo omoguciti da mozes iz svoje kuce npr glasati , em sto bi se odmah znalo tko je pobjedio, em sto bi se za bilo sto odmah mogao napraviti referendum jer ne bi bilo bas nikakvih troskova .. ali ovo ce kao sto kod nas vecina ima smartphone a ne zna ga koristiti tako ce biti i s ovi novim osobnama iz koje kod nas opet nece znati izvuci nista

  • zabuna 30.04.2015.

    dali ce biti sa ili bez grba ????? ili ce grb biti skinut kao i kod Auto prometne

Komentiraj...
Vidi sve komentare