Obavijesti

News

Komentari 34

Nove osobne iskaznice stajat će 75 kn i vrijedit će 5 godina

Nove osobne iskaznice stajat će 75 kn i vrijedit će 5 godina
2

Stare osobne vrijede do isteka roka i nema ih razloga mijenjati, a nove će svatko moći uzeti, ako to želi, čim budu u primjeni, a to je nakon što zakon stupi na snagu

VIDEO

Nove osobne iskaznice koje će sadržavati identifikacijski potpisni certifikat stajat će 75 kuna i vrijediti pet godina , rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Ranko Ostojić navodeći da je to deset puta manje nego u zemljama Europske unije. EU.

Rok trajanja osobne od pet godina uvjetovano je rokom trajanja certifikata, a Ostojić kaže da tako je u Finskoj, Latviji, Italiji i to zbog ažuriranja podataka. Navršenih 18 godina uvjet je da bi se dobila osobna s certifikatom.

- Cijena iskaznice za maloljetnike, kao i za starije od 65 godina koji ne žele iskaznicu s certifikatom, trebala bi ostati 48,50 kuna - rekao je ministar.

Hoće li se na njoj naći kockice ili grb, Ostojić je kazao kako je odmah nakon presice, na kojoj se govorilo o novim registarskim oznakama prije nekoliko tjedana, od supruge , inače profesorice matematike, dobio ukor .

- Nisu kockice, nego kvadrati, iako se često u slengu kaže kockice. Tako i reprezentaciju nazivamo kockastima, a ne kvadratičastima. Isprika svima zbog toga, a ono što mogu reći je to da na osobnoj ostaje sve što je bilo i da čip neće biti u kvadratićima - rekao je.

Stare osobne iskaznice vrijedit će do isteka roka i nema ih razloga mijenjati, a nove će svatko moći uzeti, ako to želi, čim budu u primjeni, a to je nakon što zakon stupi na snagu kad ga usvoji Sabor.

VIDEO

Osobna iskaznica sadržavat će čip na kojem će se moći pohraniti dva certifikata i to identifikacijski i potpisni certifikat. Identifikacijski certifikat služit će za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autorizaciju radi pristupa elektroničkim uslugama, a potpisni certifikat za podršku elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis.

Projektom e-osobne iskaznice nastavlja se provedba projekta e-građanin te se njome izlazi u susret i svima onima koji su u inozemstvu tražili da imaju i na osobnoj navedenu adresu na kojoj žive . Sada će imati upisano prebivalište .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke