To je to što me zanima!

Novi borbeni zrakoplovi F-16 zvat će se - 'Oluja' i 'Bljesak'

Veličanstvenom Olujom i sjajnim Bljeskom, u svibnju i kolovozu 1995., oslobođena su okupirana područja naše zemlje i pobijeđen je okupator. U izdanju 24sata od subote čitateljima poklanjamo veliki poster aviona
Vidi originalni članak

Borbeni zrakoplovi F-16, koje Republika Hrvatska upravo kupuje u Izraelu, dobit će borbene nadimke 'Oluja' i 'Bljesak'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iz samog vrha MORH-a dobili smo informaciju da će jednosjedi F-16C Barak (10 aviona) postati 'Oluja', a dvosjedi F-16D Brakeet (2 aviona) 'Bljesak'.

Ova imena odabrana su zbog posebnog značenja vojno-redarstvenih operacija za noviju povijest Republike Hrvatske. Veličanstvenom Olujom i sjajnim Bljeskom, u svibnju i kolovozu 1995., oslobođena su okupirana područja naše zemlje i pobijeđen je okupator. Ta pobjednička simbolika savršeno se uklapa u sliku temeljite modernizacije našeg ratnog zrakoplovstva.

Uvođenjem F-16 C/D naš HRZ postaje vodeće ratno zrakoplovstvo u regiji. Davanje imena borbenim zrakoplovima uobičajena je praksa u svijetu. Amerikanci su, recimo, na natječaju izabrali ime 'Borbeni sokol' za tada novi F-16. Izraelci, pak, imaju različita imena za modele F-16: 'Sokol', 'Munja' i 'Oluja', a Poljaci 'Jastreb'.

U izdanju 24sata od subote čitateljima poklanjamo veliki poster našeg F-16 'Oluja'.

Idi na 24sata

Komentari 196

  • kesni 14.04.2018.

    Bolje 5 potpuno novih nego 12 istrosenih... Al racunica je takva da si svi moraju strpad u dep, tako da

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 14.04.2018.

    Na prvi pogled sam od ovih njegovih projektila i kojekakvih điđa na posteru pomislio da su to raspadnuti dijelovi i šrafi....

  • 14.04.2018.

    Nazovite ih Pranje i Novca

Komentiraj...
Vidi sve komentare