To je to što me zanima!

Novi nalazi: Radnike ubio vrlo otrovan plin fosfin?

Neovisni toksikolog Zvonko Habuš izjavio je kako su našli fosfor triklorid i fosfin. Istaknuo je da su to teški otrovi koji su izazvali više smrti u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Privatni toksikološki laboratorij ANT d.o.o. iz Zagreba istražio je što je ubilo dvojicu radnika zagrebačke tvrtke Portun-Ferrum Slavena Oblizala i Branislava Markuša. Nalazi su pomalo zastrašujući. Radnike je prema njihovim nalazima ubila visoka koncentracija smrtonosnog plina fosfina.
- Našli smo fosfor klorid i fosfin. To su vrlo teški otrovi koji su izazvali više smrti u Hrvatskoj. Oko 0,05 posto u atmosferi ubija u roku od nekoliko udaha - rekao je za HRT neovisni toksikolog Zvonko Habuš iz laboratorija ANT. 
Koncentracija tih ubojitih plinova je prema analizi u tvrtki bila čak i do više stotina puta veća od dopuštene. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju prof. dr. Franjo Plavšić objasnio je zašto oni nisu našli te opasne spojeve: "Mi nemamo pripravnost za takva hitna mjerenja. Imamo ljude koji to mogu raditi, ali nisu pripravni, to se mora platiti". No Plavšić se ne slaže s nalaizom Habuševa laboratorija.
- Fosfin bi se razrijedio u dodiru s kiskom, ali nije dovoljno težak da bi se slegao u podrum.  Fosfor triklorid se pak razgrađuje u dodiru s vlagom - rekao je Plavšić za Večernji list, koji i dalje ostaje pri tvrdnji da je ubojiti plin došao iz podzemlja.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Tihomir Majić kaže kako su dan prije nesreće u umjetnom jezeru koje se stvorilo zbog kiše počeli izbijati plinovi.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • milano 28.09.2010.

    Ako nisu ti plinovi, hajde ti pametni Plavšiću onda reci koji su kad ti nisu. Ili možda nisi spreman? Joj ne, pa tko će ti to platiti. Čudno kaj u tom toksikološkom zavodu ne dobivaju plaću?

  • stari mudrac 28.09.2010.

    vidi minusa ! HDZovci nas truju !!!!!!

  • jebačmajki 28.09.2010.

    Oko 0,05 posto u atmosferi ubija u roku od nekoliko udaha - rekao je za HRT neovisni toksikolog Zvonko Habuš iz laboratorija ANT.

Komentiraj...
Vidi sve komentare