To je to što me zanima!

Novi spisateljski hit: Orgazam svele na udarac jahaćeg biča

Živopisna književna djela koja opisuju seksualnu torturu doživljavaju renesansu, a interesantno je da su autori i čitatelji, suprotno predrasudama, najviše žene
Vidi originalni članak

Maestralan, sirov, ali u isti mah i stilizirani pa i trivijalni erotski romani, iskrene, a gotovo nevjerojatne priče o sadomazohističkim vezama koje prerastaju u hrabru povijest o potrazi za alternativnom seksualnošću pojavom trilogije E. L. James “50 nijansi” postale su mainstream. 

Djevojke dobrovoljno postaju robinje

Zamijenili su literaturu opsjednutu modom i neudobnim cipelama. A samosvjesne neudate žene koje su se još nedavno upuštale u vratolomne seksualne igre za jednu noć postale su djevojke u raljama iskusnijih ljubavnika koje dobrovoljno ulaze u njihova mučilišta i postaju robinje. 

Živopisna djela koja opisuju seksualnu torturu doživljavaju renesansu, a interesantno je da su autori i čitatelji najviše žene, suprotno predrasudama da rjeđe od muškarca pišu i maštaju o seksu, a i kad to rade to je češće kao vođenje ljubavi, uz dugu predigru i mnogo nježnost, nego pornografski. Naime, vremena Markiza de Sadea, Mirabeaua… nestala su u minulim stoljećima i to nepovratno.

Punokrvna dominacija autorica

A u posljednjem desetljeću industrija je prešla s autora koji rade pod ženskim pseudonimom u punokrvnu dominaciju autorica koje su nerijetko trn u oku puritancima pa ponekad i feministkinjama jer po njima svode žene na seksualni objekt. Tako je, na primjer, aktivistička skupina Wearside Women in Need izdala proglas o tome kako “50 nijansi sive” potiče kućno nasilje, te dogovorila javno spaljivanje iste. 

I Hrvatska ima svoj adut - 'Tri boje:crna'

Na hrvatsko tržište stiže i domaći roman “Tri boje: crna”, u čijem je središtu mlada poslovna žena, Zagrepčanka čiji život nakon bračne kalvarije napokon postaje uzbudljiv. Ljubav i dominacija, moć i porobljavanje, fetiši i tabui velikom snagom privlače masovnu publiku, pa nema sumnje da će i prva hrvatska knjiga tog žanra privući simpatije čitateljica, a vjerojatno i navući bijes dijela javnosti. Lisice, bičevi i crna koža te niz erotskih pomagala rijetko su se dosad nalazili u rječniku hrvatske beletristike pa možemo govoriti o fenomenu koji ne poznaje granice, iako opisi žestokog seks nisu novost u domaćoj literaturi. 

Autorice ovakvih romana su većinom sramežljive i introvertirane

Primjerice pravnica Maja Sačer lani je napisala “Napaljenu” u kojem je na humoran način parodirala chick-lit i erotske ljubiće. “Napaljena” je, tvrdi autorica, roman koji preokreće ustaljenu shemu i stavlja ženu u središte zbivanja - osviještenu, samostalnu, ranjivu i napaljenu. 

No tko su te koje su podčinjavanje uvele na velika vrata i orgazme svele na udarce jahaćeg biča. Kay Jaybee, Rebecca Bond, Lexie Bay, Beth Kery, Maya Banks E. L. James… uglavnom se opisuju kao sramežljive, introvertirane s velikom ljubav prema pisanju i čitanju. One mogu biti majke, sestre, djevojke, susjede koje sjede s vama na nedjeljnoj misi. 

Ponekad stvaraju u tajnosti i upotrebljavaju riječi koje same nikada ne izgovore dok opisuju seks u ormaru, na stolu, na klupi u parku, na groblju, kadi, državnoj limuzini, čekaonici kod zubara…

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Malishka 01.07.2013.

    Svasta, do sad su bili popularni vampiri a sad svi pisu o seksu...ne kuzim cemu sad opet sto i jedna knjiga na isti kalup...

  • anita__ 01.07.2013.

    Pročitala sam 50 nijansi sive, knjiga me totalno zaintrigirala. Tako jednostavno a dobro štivo. I bratsvo crnog bodeža je također mrak. Sada sam u potrazi za novom knjigom...čula sam da je ova nova " Pred tobom " ( mislim da se tako zove ) dobra.

  • mala_pjegava 01.07.2013.

    Ne može se skinuti sa neta-a. Doduše, biće za mjesec dva. Zanima me što ovaj erotski roman ima za ponuditi. Dobrim erotskim romanom ne smatram roman koji na svakoj drugoj stranici sadrži scene seksa. Jer citatelj nema vemena da se uzivi ni odmori od prve scene seksa, i da se pripremi za drugu scenu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare