To je to što me zanima!

'Novi Zakon o šumama donijet će olakšice za brojne korisnike'

Na pitanje novinara koliko proračun gubi sa izdvajanjem 90 posto obveznika plaćanja naknade, Tolušić je rekao kako je to na godišnjoj razini oko 25 milijuna kuna...
Vidi originalni članak

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o šumama prema kojima, kako je istaknuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, 90 posto dosadašnjih obveznika više neće morati plaćati naknadu za općekorisnu funkciju šuma. 

- Kroz ovaj Zakon dajemo veliku olakšicu našim gospodarstvenicima. Sadašnjim Zakonom imamo preko 202.000 obveznika plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma, a s ovim Zakonom ćemo praktički 90 posto poreznih obveznika osloboditi plaćanja. Znači 181.000 korisnika koji su do sad plaćali više neće biti obveznici plaćanja općekorisne funkcije šuma - naglasio je Tolušić.

Nadalje, istaknuo je, prema dosadašnjem Zakonu općine i gradovi mogle su prenamijeniti opožarene šume nakon pet godina, a ovim izmjenama to će moći učiniti tek nakon 10 godina.

- S tim da da suglasnost na prostorni plan daje Ministarstvo graditeljstva. A sve one šume koje su izgorjele, šumoposjednik, bio on javni ili privatni, dužan je obnoviti u roku dvije godine, s tim da su za državne šume već osigurani novci u državnom proračunu - istaknuo je.

Izmjenama Zakona navodi se, nastavio je, i izdvajanje posebnih manjinskih sredstava od onih novaca koji Hrvatske šume prikupe koja će se odvajati u poseban fond Ministarstva poljoprivrede za razvoj drvne industrije. 

- Od 2019. godine, sa usvajanjem ovog Zakona, to bi trebala biti razina od otprilike 80-ak milijuna kuna godišnje, mimo EU fondova, isključivo za poticanje efikasnosti i konkurentnosti naše drvne industrije - naglasio je ministar. 

Osim toga, uvodi se i elektronička evidencija cijelog šumsko-gospodarskog područja RH.

- Vodimo brigu za sve ono što je pod šumama, a to je 2,7 milijuna hektara. Želimo da bude evidentirao i da u svakom trenutku imamo saznanje što se i kako na kojem području siječe, posađuje... - rekao je dodavši i kako se uvodi podjela privatnih šumoposjednika na male, srednje i velike. 

Zakonom se uređuju i postupci izdvajanja pojedinog šumskog zemljišta koje se do sad vodilo kao šumsko, a, naglasio je resorni ministar, realno može biti poljoprivredno.

- Sa brzim izdvajanjem i takvim dozvoljavanjem doći ćemo do većih površina koje će se moći koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji. Tako da ćemo, nadam se, dobiti puno veću površinu koju će moći koristiti naši poljoprivrednici - rekao je.

Na pitanje novinara koliko proračun gubi sa izdvajanjem 90 posto obveznika plaćanja naknade, Tolušić je rekao kako je to na godišnjoj razini oko 25 milijuna kuna. 

- Ne bih ja rekao da gubi išta. Time pomažemo našim gospodarstvenicima da imaju manje troškove u određenom dijelu. I dalje ostaje dovoljno novca kroz općekorisne funkcije šuma koje će plaćati oni koji nisu oslobođeni - rekao je dodavši kako će od tih novaca financirati opremanje vatrogasaca, pogotovo na Jadranu te razminiravanje šumskih površina.
 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • VisokoToksični 01.03.2018.

    Da li novi zakon obuhvaca Serifa,Pozgaja,Bensaka,Ratkovica, Pasalica i da ih ne nabrajam!???? Odgovori nam Tolusicu!!! Da li ce nasa djeca znati sto je drvo u sumi?

  • tomi_ffm 01.03.2018.

    Vaše olakšice su dovele gradjane do kontejnera 😂😂

  • sexy_trubadur 01.03.2018.

    hahaha,,nova koka za adeze,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare