Obavijesti

News

Komentari 8

'Novi Zakon o šumama donijet će olakšice za brojne korisnike'

'Novi Zakon o šumama donijet će olakšice za brojne korisnike'
1

Na pitanje novinara koliko proračun gubi sa izdvajanjem 90 posto obveznika plaćanja naknade, Tolušić je rekao kako je to na godišnjoj razini oko 25 milijuna kuna...

VIDEO

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o šumama prema kojima, kako je istaknuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, 90 posto dosadašnjih obveznika više neće morati plaćati naknadu za općekorisnu funkciju šuma. 

- Kroz ovaj Zakon dajemo veliku olakšicu našim gospodarstvenicima. Sadašnjim Zakonom imamo preko 202.000 obveznika plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma, a s ovim Zakonom ćemo praktički 90 posto poreznih obveznika osloboditi plaćanja. Znači 181.000 korisnika koji su do sad plaćali više neće biti obveznici plaćanja općekorisne funkcije šuma - naglasio je Tolušić.

Nadalje, istaknuo je, prema dosadašnjem Zakonu općine i gradovi mogle su prenamijeniti opožarene šume nakon pet godina, a ovim izmjenama to će moći učiniti tek nakon 10 godina.

- S tim da da suglasnost na prostorni plan daje Ministarstvo graditeljstva. A sve one šume koje su izgorjele, šumoposjednik, bio on javni ili privatni, dužan je obnoviti u roku dvije godine, s tim da su za državne šume već osigurani novci u državnom proračunu - istaknuo je.

Izmjenama Zakona navodi se, nastavio je, i izdvajanje posebnih manjinskih sredstava od onih novaca koji Hrvatske šume prikupe koja će se odvajati u poseban fond Ministarstva poljoprivrede za razvoj drvne industrije. 

- Od 2019. godine, sa usvajanjem ovog Zakona, to bi trebala biti razina od otprilike 80-ak milijuna kuna godišnje, mimo EU fondova, isključivo za poticanje efikasnosti i konkurentnosti naše drvne industrije - naglasio je ministar. 

Osim toga, uvodi se i elektronička evidencija cijelog šumsko-gospodarskog područja RH.

- Vodimo brigu za sve ono što je pod šumama, a to je 2,7 milijuna hektara. Želimo da bude evidentirao i da u svakom trenutku imamo saznanje što se i kako na kojem području siječe, posađuje... - rekao je dodavši i kako se uvodi podjela privatnih šumoposjednika na male, srednje i velike. 

Zakonom se uređuju i postupci izdvajanja pojedinog šumskog zemljišta koje se do sad vodilo kao šumsko, a, naglasio je resorni ministar, realno može biti poljoprivredno.

- Sa brzim izdvajanjem i takvim dozvoljavanjem doći ćemo do većih površina koje će se moći koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji. Tako da ćemo, nadam se, dobiti puno veću površinu koju će moći koristiti naši poljoprivrednici - rekao je.

Na pitanje novinara koliko proračun gubi sa izdvajanjem 90 posto obveznika plaćanja naknade, Tolušić je rekao kako je to na godišnjoj razini oko 25 milijuna kuna. 

- Ne bih ja rekao da gubi išta. Time pomažemo našim gospodarstvenicima da imaju manje troškove u određenom dijelu. I dalje ostaje dovoljno novca kroz općekorisne funkcije šuma koje će plaćati oni koji nisu oslobođeni - rekao je dodavši kako će od tih novaca financirati opremanje vatrogasaca, pogotovo na Jadranu te razminiravanje šumskih površina.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"