To je to što me zanima!

Novi zakon o udžbenicima najavio rat nakladnicima

Ni besplatni neće biti besplatni. Roditelji će morati sami nabaviti knjige u knjižarama. Tek nakon toga će moći podnijeti zahtjev za jednokratnu pomoć...
Vidi originalni članak

Besplatni udžbenici djecu koja imaju pravo na njih prvi školski dan neće dočekati na školskim klupama. Njihovi roditelji ili udomitelji morat će ih sami nabaviti u knjižarama. Tek nakon toga mogu podnijeti zahtjev za jednokratnu pomoć radi nabave knjiga, i to do 1. studenoga ove godine. Oni koji su dobili udžbenike na temelju socijalnog statusa podnose zahtjev izravno Centru za socijalnu skrb. Djece koja žive na socijalnoj skrbi ima 23.132, a udomljene djece 1675. Moraju uz zahtjev priložiti potvrdu o upisu u određeni razred i popis škole o obveznim udžbenicima. Djeca smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kojih je u osnovnim i srednjim školama oko 16.500, zahtjeve će podnijeti u uredima Gradske uprave. Ukoliko ostvaruju uvjete, među kojima je i da primanja u kućanstvu ne prelaze dvostruki iznos cenzusa od 1995, 60 kuna, Ministarstvo će im isplatiti naknadu. Isplata ovisi i o tome kad korisnici predaju zahtjev.
- To će biti u vrlo kratkom roku. Najčešće isplate idu oko 20. u mjesecu - rekli su nam iz Ministarstva branitelja.

KOSOR NAJAVILA RAT NAKLADNICIMA
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ogorčena je što nakladnici svake godine tiskaju nova, dopunjena izdanja školskih knjiga. Najavila je da će se donijeti novi zakon kojim će se propisati da će svi udžbenici trajati najmanje četiri godine.
- Nema nikakvog razloga da nakladnici svake godine izdaju, primjerice, novi udžbenik iz matematike - rekla je Kosor za Jutarnji list. Dodala je kako želi omogućiti roditeljima da njihova djeca jedna od drugih mogu nasljeđivati knjige.

>>> RODITELJI SLIJEPE DJECE ĆE DOBITI BESPLATNE KNJIGE

Idi na 24sata

Komentari 8

  • svi_smo_doma 19.08.2009.

    Sad se sjetila Kosorka, u socijalizmu je to bilo pod normalno!

  • babyy 19.08.2009.

    aleluja kosorice!!!!! Kad ste objavili da knjige treba kupiti takodjer ste odmah trebali donjeti taj zakon da ne mjenjaju udzbenike jer su ih pola izmjenili od naslova do oblika. To isto ako ne donesete zakon mogu napravit iduce godine,isto tako ste to mogli rec prije izbora za gradonacelnika jer bi Banditos odmah dao knjige a ovako sipak.

  • Saban 19.08.2009.

    daj kake knjige ljudi ja ih nisam nikad ni nosio u skolu ahahahhahah

Komentiraj...
Vidi sve komentare