To je to što me zanima!

Novim zakonom zabranjen komercijalni uvoz ruskih knjiga u Ukrajinu: 'Ispravan zakon'

Nacrtom zakona, koji je parlament usvojio prije godinu dana, predviđeno je podnošenje zahtjeva za posebnu dozvolu koja će omogućiti uvoz knjiga na ruskome iz trećih zemalja
Vidi originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u četvrtak zakon o zabrani komercijalnog uvoza knjiga iz Rusije, što je zadnji u nizu poteza čija je svrha smanjiti opseg kulturnih veza između dviju zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu. 

- Vjerujem da je ovaj zakon ispravan- napisao je Zelenski na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, objavivši da je potpisao zakon kojim se zabranjuje i komercijalni uvoz knjiga tiskanih u Bjelorusiji ili na okupiranom ukrajinskom teritoriju.

KIJEV: TO IMA PSIHOLOŠKI UČINAK Zelenski upozorio na mogući teroristički napad, Rusi prijete osvetom zbog napada na Krim

Nacrtom zakona, koji je parlament usvojio prije godinu dana, predviđeno je podnošenje zahtjeva za posebnu dozvolu koja će omogućiti uvoz knjiga na ruskome iz trećih zemalja.

Zelenskijev je ured na Twitteru objavio da će zakon "ojačati zaštitu ukrajinskoga kulturnog i informacijskog prostora od protuukrajinske ruske propagande".

INTERVJU ZA BBC Zelenski o protuofenzivi u ratu: Napredak je sporiji od željenog

Ukrajina kani provesti ono što naziva procesom "derusifikacije" te objašnjava da je neophodno potrebno prekinuti sa stoljetnom politikom usmjerenom na uništenje ukrajinskog identiteta.

Ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko zahvalio je predsjedniku na potpisivanju zakona.

- Usvajanje ovog nacrta zakona zaštitit će ukrajinski sektor izdavaštva i distribucije knjiga od destruktivnog utjecaja 'ruskoga svijeta'- objavio je na Telegramu.

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • azovac 22.06.2023.

    Samo Što dalje od ruskog sveta.

  • vilim1234 22.06.2023.

    Nesto slicno je provodio i Hitler paljenjem knjiga na lomaci,naravno Ursula i EU ce apsolutno podržati takav zakon kao izraz i primjer najvecih sloboda i postivanja ljudskih prava u svijetu,i navesti Ukrajinu kao primjer kako se trebaju ponasati demokratske države

  • SaSvimaSamSuper 22.06.2023.

    Derusifikacija je 100% ispravna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare