To je to što me zanima!

Novog vođu Hong Konga je postavila propekinška elita

Lee, nasilno je implementirao kineski stroži režim temeljem novog nacionalnog zakona o sigurnosti koji se koristi za uhićivanje demokrata, razbijanje skupina civilnog društva i zatvaranje liberalnih medija
Vidi originalni članak

 Hongkonškog političara Johna Leeja postavila je na najvišu izvršnu poziciju u gradu u nedjelju komisija koju pretežito čine propekinški lojalisti, dok se to financijsko središte ponovno pokušava uzdići nakon godina političkih previranja.

Lee, jedini kandidat, dobio je glasove 1416 članova propekinške komisije u nedjelju ujutro, čime je osvojio većinu koja je potrebna kako bi ga se proglasilo novim vođom Hong Konga. Osmero je članova glasalo protiv.

NAROD JE BIJESAN Šangaj: Starca proglasili mrtvim i spremili ga u vreću, radnici mrtvačnice shvatili da je živ

Samo nekoliko ljudi od ukupno 7,4 milijuna stanovnika ima ulogu u odlučivanju o budućem vođi, unatoč obećanjima Kine da će jednoga dana uvesti punu demokraciju u bivšu britansku koloniju, koja je vraćena pod kinesku vlast 1997. godine.

Mjesto održavanja izbora bilo je pod visokom zaštitom, a policija je sprečavala grupu prosvjednika koji su se nastojali približiti.

OPORBA ŽELI NOVE IZBORE: 'Nema obnove, nema nikakvih reformi, Vlada je nesposobna, gomilaju se afere ministara...'

"Smatramo da protivljenjem izborima u kojima sudjeluje jedan kandidat, tipičnima za Kinu, zastupamo mišljenje mnogih stanovnika Hong Konga", rekao je Chan Po-ying, prosvjednik iz Lige socijaldemokrata, držeći transparent kojime traži potpunu demokraciju.

Lee, bivši hongkonški tajnik za sigurnost, nasilno je implementirao kineski stroži režim temeljem novog nacionalnog zakona o sigurnosti koji se koristi za uhićivanje demokrata, razbijanje skupina civilnog društva i zatvaranje liberalnih medija, kao što su Apple Daily i Stand News.

POSLUŠALI UPOZORENJA? SAD: Nismo uočili kinesku vojnu i gospodarsku pomoć Moskvi

SAD mu je 2020. nametnuo sankcije zbog, prema tvrdnjama Washingtona, "uključenosti u iznuđivanje, uhićivanje, pritvaranje ili zatvaranje pojedinaca" temeljem zakona o sigurnosti.

Zavjetovao se ponovno oživjeti Hong Kong kao međunarodni grad te mu povećati kompetitivnost.

Lee je rekao da će usvajanje novih zakona o nacionalnoj sigurnosti biti prioritet u Hong Kongu.

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • patron 09.05.2022.

    uskoro dobrovoljno spajanje s Kinom

  • IPswič 08.05.2022.

    a što je trebala postaviti proamerička?

Komentiraj...
Vidi sve komentare