To je to što me zanima!

Nuspojave lijekova su lani uzrokovale 32 smrtna slučaja

U prošloj godini prijavljena su 32 smrtna slučaja za koja se sumnja da su posljedica nuspojave lijeka, navodi se u izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode
Vidi originalni članak

prošloj godini prijavljena su 32 smrtna slučaja za koja se sumnja da su posljedica nuspojave lijeka, navodi se u izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Od navedene 32 prijave, u dva se slučaja radilo o samoubojstvu, a u dva o predoziranju lijekom u mlađih osoba. U najvećem broju smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su povezani s lijekovima radi o bolesnicima s teškom osnovnom bolešću, što dodatno otežava procjenu povezanosti lijeka i nuspojave sa smrtnim ishodom, navodi HALMED.

Tijekom 2013. godine HALMED je zaprimio ukupno 2491 prijavu sumnje na nuspojavu u Hrvatskoj, što je 30 posto više u odnosu na 2012.

Agencija također navodi kako se Hrvatska po kvaliteti i broju prijava nuspojava, izraženo na milijun stanovnika, smjestila na visokom 14. mjestu od 115 zemalja svijeta koje sudjeluju u programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare