To je to što me zanima!

'Nuspojave može imati svako cjepivo, no one vrlo su rijetke'

Liječnik Kaić ističe kako su mnogo ozbiljnije posljedice ukoliko se bolest pojavi nakon što se dijete ne cijepi. Dodaje da roditelji više vjeruju internetu nego struci
Vidi originalni članak

Roditelji su sve više izloženi dezinformacijama o cijepljenju, rekao je Bernard Kaić, voditelj odjela za cijepljenje pri Hrvatskom zavodu  za javno zdravstvo. Smatra kako roditelji više vjeruju šarlatanima i informacijama s interneta nego liječnicima.

Podsjećamo, Ustavni sud je donio odluku da će roditelji morati obvezno cijepiti djecu. Roditelji neće moći samostalno odlučivati o cijepljenju jer  sud smatra da je "pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na izbor".

Ne cijepimo li djecu, pojavit će se bolesti

Kaić ističe kako je oduvijek bilo nepovjerenja prema cjepivima, no posljednjih godina je posebno uzelo maha, a u tome doprinose mediji i razne javne tribine.

Nastavi li se trend širiti mogle bi se ponovo pojaviti bolesti zbog kojih se djeca cijepe, poput ospica ili hripavca, a možda i težih kao što je dječja paraliza.

- Većina europskih zemalja ima neku vrstu obveznog cijepljenja djece, ili za pojedine bolesti kao u Francuskoj ili u potpunosti kao u Bugarskoj ili Mađarskoj. Stoga, tvrdnja da je obvezna imunizacija relikt iz Jugoslavije ne stoji - rekao je Kaić gostujući u Dnevnom redu na 24sata TV.

Nuspojave su vrlo rijetke

Dodaje da su kod svakog cjepiva moguće nuspojave, no one su vrlo rijetke. Oko 1 posto djece ima kontrainidikacije zbog kojih se cijepljenje mora odgoditi.

- Na oko 360.000 cijepljene djece godišnje u Hrvatskoj, prijavljenih slučajeva s nuspojavama je svega jedan do dva - rekao je. Mnogo ozbiljnije posljedice prijete ako roditelji ne cijepe djecu pa se bolest pojavi, nego što rizici od nuspojava cjepiva -rekao je.

Postotak cijepljene djece u predškolskoj dobi je danas oko 95 posto, dok se s polaskom u školu on povećava na 97 posto.

Idi na 24sata

Komentari 150

  • cedevitammm 28.03.2014.

    Obavezno za procitati. Svi roditelji koji ne zele cijepiti djecu, ovdje je objasnjenje na koji nacin izbjeci ovo naganjanje djece i roditelja. Na ovome je radilo mnogo strucnjaka, zato procitajte ovo i proslijedite dalje, za one koji bi ovo takodjer mogli zatrebati. http://oppthrvatska.org/strategija-sto-uciniti-ako-ne-zelimo-cijepiti-djecu-i-kako/

  • dubi1953 28.03.2014.

    nisam protiv cijepljenja ali iza svakog cjepiva mora stajati odgovorna osoba, koja će garantirati za to cjepivo

  • mifija 28.03.2014.

    Točno neki roditelji bi se vratili u srednji vijek. No da se može samo ne cijepljenjem zaštititi svoju djecu, ne time se automatski širi zaraza na drugu djecu i zato roditelji tu nemaju pravo odlučivati o zdravlju tuđe (moje ) djece. Nek se ne cijepe i nek ostanu izolirani u svoja 4 zida pa nek rade kaj hoće ali meni i mojoj djeci takvi roditelji i takva djeca neće širit zarazu i točka !

Komentiraj...
Vidi sve komentare