To je to što me zanima!

O ovome se nije pričalo: Fidel Castro je puno zamjerao Titu

Castro se često mogao vidjeti u vojnoj odori kako bi pokazao skromnost i bliskost s radnicima, ali Titu je zamjerao raskoš, uživanje u hrani i piću te luksuzne zabave
Vidi originalni članak

Iako su se Fidel Castro i Josip Broz Tito više puta sastajali i imali pristojne odnose, zbog načina života Tito je nervirao Castra. 

Kubanski čelnik zamjerao mu je raskoš, uživanje u hrani, piću i zabavama te luksuznu odjeću. Sam Castro često se mogao vidjeti u vojnoj odori kako bi pokazao skromnost i bliskost s radnicima te nije mislio da je Titovo ponašanje i odijevanje primjereno.

Uz to, mislio je i da je Tito 'izdao' revoluciju prodajom oružja Fulgenciju Batisti koji je bio predsjednik od 1940. do 1944., a drugi put je na vlast došao pučem 1952. godine.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Josip Broz Tito i Fidel Castro upoznali su se 1969. u zgradi UN-a. Kubanski vođa prišao je Titu kojeg je tada poštovao, uoči njegova govora. Kasnije su uslijedili česti susreti na Brijunima i u Havani. Usprkos različitim stavovima u politici, između njih nije bilo sukova, a zadržali su bliske odnose i nakon rujna 1979. godine i samita nesvrstanih u Havani, na kojem su imali žestoke rasprave. Iako su neki analitičari smatrali da su njihova neslaganja bila igrokaz, Castro je jedan od rijetkih državnika koji nije bio na Titovom pogrebu. 

Idi na 24sata

Komentari 437

  • 15.04.2019.

    Castro je bio egojista i klecao je ispred Rusije, te bio je za Marsala potpuno nevazan. Marsal Tito je bio posebna osoba koja je pored svoje harizme i pameti bila vrlo,vrlo elegantna. Tito je jedan velikan, te nema potrebe o tome uopste raspravljati !

  • istri 27.11.2016.

    koloko ja znam: 90%jugos.... ludovalo za titom ja nisam medju ove . 90% izbjegavao crkve kao mjesta za zaostale, sada crkve pune oni 90% .ILI GRJESIM? volimo mjenjati navike a najradje imena ulica i trgova. nista se ne mjenja gumicom za brisanje, tako ni ime TITA on je povjest a drugi redom za njim su sami svrhalasi iz prolaza. iz Praha postali u prah zavrsili. i tu je nima kraj medjutim TITU nema kraja ni zaborava.

  • Zagi_Dr 27.11.2016.

    Tile je bio puno bolji od njega u upravljanju zemljom a imao je 6 republika, zato njemu bilo krivo:-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare