To je to što me zanima!

Obama će danas objaviti plan borbe protiv Islamske države

Sve zemlje koje budu u sastavu koalicije dobit će različita zaduženja. Neke će raditi na prikupljanju obavještajnih podataka, neke na prekidanju financijskih izvora grupe
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu bi trebao objaviti plan borbe protiv grupe Islamska država, prenosi The Guardian.

Obama, koji je jasno dao do znanja da u borbu protiv Islamske države ne želi ulaziti sam, nego u sastavu masovne međunarodne koalicije, već je nagovijestio da će bitke na terenu voditi iračka i kurdska vojska u Iraku i "umjereni oporbeni blok" u Siriji, a da će koalicija preuzeti odgovornost za vojnu, ekonomsku, humanitarnu i logističku podršku.

Brojni diplomatski izvori tvrde da će sve zemlje koje budu u sastavu međunarodne koalicije, dobiti različita zaduženja. Neke će raditi na prikupljanju obavještajnih podataka, neke na prekidanju financijskih izvora skupine, a neke na usmjeravanju iračkih sunita da se uključe u tu borbu.

Borba na više ratišta

Zadaća sudionika koalicije će biti naoružavanje sirijske opozicije i oružanih snaga Iraka i Kurda koji se na terenu bore protiv ISIS-a.

Rat protiv grupe Islamska država podrazumijeva borbu na više ratištaObama je već kazao da će prva faza borbe biti zračni napadi na glavna uporišta te grupe i uspostava nove iračke vlasti, što je već i ostvareno. 

Obama je u utorak  pozvao  čelnike demokrata i republikanaca u Kongresu da podrže njegove vojne napore protiv Islamske države, objavila je Bijela kuća. Čelnici obje stranke iz Predstavničkog doma i Senata "izrazili su svoju potporu naporima da se oslabi, a u konačnici i uništi Islamska država".

U napadu ubijeno 28 čelnika islamističke skupine

Najmanje 28 čelnika sirijske islamističke skupine Ahrar al-Sham poginulo je u utorak u eksploziji u kojoj je ozbiljno ozlijeđen i njezin vođa Hassan Aboud, objavila je skupina koja promatra stanje na sirijskoj bojišnici, javlja Al Jazeera.

Sirijska državna televizija je javila da je lider grupe Ahrar al-Sham, koja je dio koalicije sedam pobunjeničkih grupa Islamski front, ubijen u ovom napadu, dok ostali izvještavaju da je teško ranjen.

Grupa Ahrar al-Sham se ranije borila protiv grupe Islamska država, koja je nedavno zauzela velike dijelove Sirije i Iraka. Ahrar al-Sham se zalaže za primjenu ultrakonzervativnog tumačenja islama, ali je surađivao s umjerenijim pobunjeničkim grupama koje se bore za svrgavanje predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • Herzog(315178) 10.09.2014.

    Obama osniva moderne Križare.

  • Erazmo 10.09.2014.

    Dakle, ipak...! Obama želi iskoristiti cijeli pičvajz te se riješiti i ISIL-a i Assada. Što taj lik ima u glavi? On će pomoći "sirijskoj umjerenoj oporbi"? Koliko će vremena proći dok se "umjereni" ne pridruže ISIL-u? Pa onda sve ispočetka.

  • chill27 10.09.2014.

    napravit ce i ova drzava od nas teroriste jer vec pucamo po svim savovima...ljudi kopaju po bajama,drzava tjera ljude van iz stanova radi bezkucnike od njih al se naplacuju i gule redovno tak ta terorizam sve vise se opravdava jer ljudima puca film jer svjet radi robove ovim sistemom

Komentiraj...
Vidi sve komentare