Obavijesti

News

Komentari 48

Obama će danas objaviti plan borbe protiv Islamske države

Obama će danas objaviti plan borbe protiv Islamske države
1

Sve zemlje koje budu u sastavu koalicije dobit će različita zaduženja. Neke će raditi na prikupljanju obavještajnih podataka, neke na prekidanju financijskih izvora grupe

VIDEO

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu bi trebao objaviti plan borbe protiv grupe Islamska država, prenosi The Guardian.

Obama, koji je jasno dao do znanja da u borbu protiv Islamske države ne želi ulaziti sam, nego u sastavu masovne međunarodne koalicije, već je nagovijestio da će bitke na terenu voditi iračka i kurdska vojska u Iraku i "umjereni oporbeni blok" u Siriji, a da će koalicija preuzeti odgovornost za vojnu, ekonomsku, humanitarnu i logističku podršku.

Brojni diplomatski izvori tvrde da će sve zemlje koje budu u sastavu međunarodne koalicije, dobiti različita zaduženja. Neke će raditi na prikupljanju obavještajnih podataka, neke na prekidanju financijskih izvora skupine, a neke na usmjeravanju iračkih sunita da se uključe u tu borbu.

Borba na više ratišta

Zadaća sudionika koalicije će biti naoružavanje sirijske opozicije i oružanih snaga Iraka i Kurda koji se na terenu bore protiv ISIS-a.

Rat protiv grupe Islamska država podrazumijeva borbu na više ratištaObama je već kazao da će prva faza borbe biti zračni napadi na glavna uporišta te grupe i uspostava nove iračke vlasti, što je već i ostvareno. 

Obama je u utorak  pozvao  čelnike demokrata i republikanaca u Kongresu da podrže njegove vojne napore protiv Islamske države, objavila je Bijela kuća. Čelnici obje stranke iz Predstavničkog doma i Senata "izrazili su svoju potporu naporima da se oslabi, a u konačnici i uništi Islamska država".

U napadu ubijeno 28 čelnika islamističke skupine

Najmanje 28 čelnika sirijske islamističke skupine Ahrar al-Sham poginulo je u utorak u eksploziji u kojoj je ozbiljno ozlijeđen i njezin vođa Hassan Aboud, objavila je skupina koja promatra stanje na sirijskoj bojišnici, javlja Al Jazeera.

Sirijska državna televizija je javila da je lider grupe Ahrar al-Sham, koja je dio koalicije sedam pobunjeničkih grupa Islamski front, ubijen u ovom napadu, dok ostali izvještavaju da je teško ranjen.

Grupa Ahrar al-Sham se ranije borila protiv grupe Islamska država, koja je nedavno zauzela velike dijelove Sirije i Iraka. Ahrar al-Sham se zalaže za primjenu ultrakonzervativnog tumačenja islama, ali je surađivao s umjerenijim pobunjeničkim grupama koje se bore za svrgavanje predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije