To je to što me zanima!

Obama u Glasgowu pozvao na akciju protiv klimatiskih promjena i pohvalio mlade

Poput sadašnjeg predsjednika Bidena, izrazio je žaljenje zbog nedolaska kineskog i ruskog predsjednika na konferenciju, ocijenivši da "ako ima išta što bi trebalo nadići naše razlike, onda su to klimatske promjene"
Vidi originalni članak

Većini zemalja nedostaje "ambicije" za provedbu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, izrazio je u ponedjeljak žaljenje bivši američki predsjednik Barack Obama, pozivajući da se "čini više" i pohvalivši "ljutnju" mladih zbog klimatske krize.

"Većina zemalja nije bila tako ambiciozna kao što je trebala biti", rekao je Obama koji je bio pozvan da govori na COP26 u Glasgowu, gdje je dočekan s ovacijama.

KLIMATSKI SAMIT Tisuće prosvjednika okupilo se u blizini konferencije u Glasgowu

Premda je bilo "napretka" nakon Pariškog sporazuma iz 2015., "nismo učinili dosta u ovoj krizi i morat ćemo činiti više", istaknuo je. "Daleko smo od onoga gdje bismo trebali biti".

Poput sadašnjeg predsjednika Joea Bidena, izrazio je žaljenje zbog nedolaska kineskog i ruskog predsjednika na konferenciju, ocijenivši da "ako ima išta što bi trebalo nadići naše razlike, onda su to klimatske promjene".

Ujedno je odao priznanje prosvjednom pokretu mladih za klimu i njegovoj predvodnici Greti Thunberg, izrazivši zadovoljstvo "zbog toga što u svijetu ima puno Greta".

"Budite ljutiti, budite nezadovoljni, ali tu ljutnju i nezadovoljstvo usmjeravajte i činite sve veći pritisak kako biste postizali sve više, jer to je potrebno", rekao je obraćajući se mladima.

POSLALA VIDEO PORUKU I kraljica Elizabeta uključila se na samit u Glasgowu: 'Vrijeme je da se s riječi prijeđe na djela'

Pozvao je mlade da "izlaze na izbore kao da im život o tome ovisi", premda na politiku gledaju s "podsmijehom", da "čine pritisak na kompanije" i nastoje "pridobiti one koji se s njima ne slažu ili su nezainteresirani".

"Ne možemo si dopustiti da padnemo u beznađe", rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • roko2022 09.11.2021.

    cek..oni sto su odbili izbaciti ugljen kao energent "pozivaju na akciju"?

Komentiraj...
Vidi sve komentare