To je to što me zanima!

Obilježava se 100 godina od rasnog masakra u Tulsi

Stanovnici Tulse prisjetili su se masakra 1921. godine kada su članovi bijelačkih bandi napali crnačko stanovništvo. Na obilježavanju se pojavilo i nekoliko preživjelih žrtava masakra
Vidi originalni članak

Danas se obilježava 100 godina od rasnog masakra u američkom gradu Tulsi.

Prošli tjedan održana je parada s preživjelim žrtvama, a sutra bi Tulsu trebao posjetiti i američki predsjednik Joe Biden.

Masakr se dogodio nakon što je Afro-Amerikanac napao bjelkinju, što nikad nije dokazano. U dva dana ubijeno je oko 300 ljudi, s još više ozlijeđenih. Preživjele žrtve danas imaju preko 100 godina, a slabo se sjećaju cijelog događaja:

- Bila sam malo dijete, ali sjećam se trčanja i vojnika koji su dolazili - rekla je Lessie Benningfield Randle (106) za Reuters.

Ova obljetnica je važna za crnačko stanovništvo u Tulsi i okrugu Greenwood, ali i Americi, jer se masakr do sada rijetko spominjao u javnosti, a djeca nisu o tome učila u školama. Greg Robinson (31), aktivist i kandidat za gradonačelnika 2020. rekao je kako je zadovoljan odjekom obilježavanja ovog događaja, ali da je potrebno još puno toga napraviti:

- Drago mi je da ljudi diljem zemlje počinju shvaćati priču o Greenwoodu. Ali nemojte zaboraviti, šaljemo čvrstu poruku da, dok se pravda ne zadovolji, imamo jako puno posla za napraviti.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • White House Botox 31.05.2021.

    "Masakr se dogodio nakon što je Afro-Amerikanac napao bjelkinju"

Komentiraj...
Vidi sve komentare