To je to što me zanima!

Obilježava se 77. obljetnica blajburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda

Nakon dvije godine pandemije, središnja manifestacija tradicionalno se ponovno održava na Lojbaškom polju kod Bleiburga. Predsjednik sabora Gordan Jandroković predvodi saborsko izaslanstvo
Vidi originalni članak

Središnja komemoracija za žrtve Bleiburga nastavlja se u Hrvatskoj u subotu od 8.30, nakon jučerašnje mise zadušnice u Bleiburgu u župnoj Crkvi svetog Petra i Pavla.

Radi se o obilježavanju 77. obljetnice blajburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945., dok saborsko izaslanstvo predvodi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Nakon komemorativnog skupa na Mirogoju bit će izjave za medije.

PRATITE UŽIVO: Plenković o 100. rođendanu Franje Tuđmana

Nastavak je predviđen u 12.15 sa misom u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini koju će voditi pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić.

ZBOG BLEIBURGA Naše ministarstvo na razgovor pozvalo veleposlanika Austrije zbog micanja grba na Bleiburgu

Obilježavanje se zatim nastavlja 25. svibnja u 20 sati, kad će se održati komemarativna akademija u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva. Idući dan, 26. svibnja u podne, održat će se misa na Radimlji kod Stoca u BiH, gdje će se položiti vijenci državnih delegacija, braniteljskih udruga i Počasnog bleburškog voda (PBV).

Nakon dvije godine pandemije, središnja manifestacija tradicionalno se ponovno održava na Lojbaškom polju kod Bleiburga, a zadnji put se tamo održala 2019. godine.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • 14.05.2022.

    nisam primijetio da su se okupili u ovakvom broju na proslavi oslobođenja grda Zagreba od fašista 8.5.

  • daleko najjaci 14.05.2022.

    "Hrvatski narod" tj pojedinci koji su sluzili fasistima,bili produzena ruka agresora i medjuostalima kostali zivota i velik broj Hrvata,pravih Hrvata. Kakvi su to Hrvati koji su dizali ruke na Hrvate,u ime fasizma,agresorske cizme?

  • kadćekraj 14.05.2022.

    Za žrtve u Blajburgu kriv je samo jedan čovjek  a to je Ante Pavelić.Da se nije Hitleru uvlačio u g...u, da ustaše nisu činili onakve zločine, da su bili pametni poput Francuza Hrvatska bi imala drugačiju povijest nakon 1945.Ovako obiljžavajte vi koliko hoćete antifašisti će vječno biti ispred vas.Njihovi zločini ustaškim  nisu ni do koljena.Onoliko života koliko su uoropastili u 3 g.postojanja NDH partizani nisu ni u 50 svoje vladavine.I mogu pričati što hoće, ali zbog njih Hrvatski narod je obilježen za sve vijeke vjekova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare