To je to što me zanima!

Obilježena obljetnica pogibije 4 pirotehničara: Spasili su mnoge

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić, otklonili su opasnost i spasili živote mnogih, a u petak im je odana počast
Vidi originalni članak

Na središnjem križu na gradskom groblju u Puli, u petak su položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 27 godine poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG).

Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. Dana 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, no tada je došlo do aktiviranja eksploziva te su sva četvorica pirotehničara poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot sa suradnicima, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predstavnici Istarske županije i Grada Pule te udruge iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, prisutnima se obratio pukovnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Stanko Hrženjak, koji je u prigodnom govoru podsjetio na hrabrost četvorice pirotehničara, a potom su svi prisutni minutom šutnje i kroz riječi policijskog kapelana don Ivana Borića prisjetili žrtve svih onih koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine, za dobrobit svih nas.  

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gladijator 09.11.2018.

    Hvala im, neka im je laka zemlja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare