Obavijesti

News

Komentari 1

Obilježena obljetnica pogibije 4 pirotehničara: Spasili su mnoge

Obilježena obljetnica pogibije 4 pirotehničara: Spasili su mnoge
8

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić, otklonili su opasnost i spasili živote mnogih, a u petak im je odana počast

VIDEO

Na središnjem križu na gradskom groblju u Puli, u petak su položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 27 godine poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG).

Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. Dana 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, no tada je došlo do aktiviranja eksploziva te su sva četvorica pirotehničara poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot sa suradnicima, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predstavnici Istarske županije i Grada Pule te udruge iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, prisutnima se obratio pukovnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Stanko Hrženjak, koji je u prigodnom govoru podsjetio na hrabrost četvorice pirotehničara, a potom su svi prisutni minutom šutnje i kroz riječi policijskog kapelana don Ivana Borića prisjetili žrtve svih onih koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine, za dobrobit svih nas.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"