To je to što me zanima!

Obitelj, prijatelji i političari se oprostili od Valentića: 'Ti i vila Velebita vječno ćete živjeti...'

Komemoraciji za bivšeg premijera Nikicu Valentića, koju je organizirala Vlada, nije prisustvovao predsjednik Milanović. - Poziv je došao. Predstojnik Ureda bio je na sprovodu - kažu nam s Pantovčaka
Vidi originalni članak

Nikica Valentić je obilježio vrijeme našeg bivanja, straha, ali i naše radosti. Sve povijesne nevolje, drame i progoni zbrojili su se u svijest generacije hrvatskih sveučilištaraca, zajedništvom svih studenata, profesora i naroda, prvi put u povijesti Sveučilišta pobijedili smo moćnu komunističku partiju. Nikica je donio dašak Velebita, ta čvrsta lička duša nosila je skicu žudnje za stjecanje hrvatske države. Hrvatsko proljeće rezultiralo je donošenjem Ustava, a u stvaranju države bitnu ulogu imao je upravo Valentić, istaknuo je Ante Žužul opraštajući se od svog prijatelja, bivšeg premijera Nikice Valentića

Na komemoraciju u Narodni dom u Zagrebu stigli su uz obitelj i aktualni predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima, predsjednik i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković i Željko Reiner, bivša premijerka Jadranka Kosor, bivši predsjednici Sabora Luka Bebić i Vladimir Šeks, Dubravka Šuica, Mate Granić, nekoliko HDZ-ovih zastupnika, SDP-ov zastupnik i bivši ministar financija Boris Lalovac, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Radovan Dobronić... Počast su mu došli odati i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić, Ličani Ernest Petry kao župan Ličko-senjske županije i njegov prethodnik Darko Milinović, Dražen Budiša i brojni drugi. Predsjednika Republike Zorana Milanovića nije bilo iako je poziv iz Vlade, koja je organizator komemoracije, u Ured predsjednika stigao. 

- Poziv je došao. Predstojnik Ureda predsjednika bio je na pogrebu - odgovoreno nam je s Pantovčaka.

Samo nekoliko redova iza premijera Plenkovića sjedio je i Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, kojemu se sudi, a koji optužuje Plenkovića i njegovu ekipu za otimanje kompanije.

Žužul se Valentića u doba stvaranje hrvatske države prisjeća kao iznimno hrabrog i domoljubnog. 

VODIO JE RATNU VLADU Umro je Nikica Valentić (72)

- Dobro je poznavao snagu i slabosti i ljevice i desnice. Kao premijer je iz desne perspektive bio upitan, a iz lijeve neprihvatljiv. 
Bio je balans, lijevi mu nisu mogli prelijevati desničarenje, a desni mu nisu mogli osporavati domoljublje. Bio je odan predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je prepoznao u njemu znanje, snagu i odlučnost, a koje je uložio u konačno stjecanje hrvatske slobode. Nikica je nakon ostvarenog životnog cilja dogovoreno napustio Vladu i okrenuo stranicu svog životnog puta. Nije mogao nikako shvatiti one u politici koji su zbog partikularnih vrijednosti zaboravili na nacionalna načela. Svesrdno se darivao Hrvatskoj. Hvala ti za sva dobra koja si učinio, zbogom, prijatelju - poručio je Žužul. 

Emotivnim riječima se od Valentića oprostio i Mate Granić, koji je obnašao funkciju potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova u vrijeme njegova predsjedanja Vladom. 

- Bio je drag i dobar čovjek, istinski domoljub, uspješan pravnik i poduzetnik. Predsjednik Tuđman ga je predložio za predsjednika Vlade u izazovnom vremenu kada je trećina Hrvatske bila okupirana, kada smo brinuli za oko 500.000 izbjeglica, u vrijeme nesretnog sukoba Hrvata i Bošnjaka, washingtonskog sporazuma, splitske deklaracije koje je Nikica snažno podržavao, kada su donijete i dvije ključne rezolucije UN-a, temelj za Bljesak i Oluju u kojima je Nikica imao ključnu ulogu - kazao je prisjetivši se oslobođenja Knina.

- Kad se na tvrđavi zavijorila hrvatska trobojnica, Valentić je kazao da je njegova misija završena. Neka ti je laka hrvatska zemlja, Hrvatska te nikada neće zaboraviti - istaknuo je. 

Valentić je bio, naglasio je i Vladimir Šeks, ključni arhitekt financijske i gospodarske stabilnosti u turbulentnom razdoblju od 1993. do 1995. godine. 

- Imao sam čast i privilegiju biti dio Vlade kojom je predsjedao Valentić. Predsjednik Tuđman je u Nikici prepoznao čovjeka koji će uspješno upravljati Vladom, osigurati provedbu stabilizacijskog programa i pripremiti vojsku i policiju za oslobađajuće vojno-redarstvene akcije Bljesak i Oluju. Prepoznao je osobu koja izvrsno razumije sve bitne zapreke stvaranju hrvatske demokratske države - naveo je podsjećajući da je Tuđman Valentića izabrao i za potpredsjednika HDZ-a. 

ISPRAĆAJ BIVŠEG PREMIJERA Na Mirogoju pokopan Nikica Valentić: Došao premijer Plenković, Todorić, Budiša...

- Izborom Nikice kao predsjednika Vlade za potpredsjednika HDZ-a odlučio je HDZ profilirati u prostor političkog centra, u stranku demokršćanske demokracije. Danas 30-ak godina kasnije, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u novim geopolitičkim okolnostima usmjerava HDZ supstancijalno na tragu modernog suverenizma i demokršćanskog centra, koje je Tuđman udario. 
Opraštajući se od tebe, dragi Nikica, možemo kao u onoj ličkoj pjesmi reći - ti i vila Velebita vječno ćete živjeti - poručio je Šeks, koji je u Valentićevoj vladi bio potpredsjednik za unutarnju politiku.

Premijer Andrej Plenković još je jednom u svoje osobno te ime cijele današnje Vlade obitelji izrazio iskaze poštovanja i sućuti. 

- Čovjek je to koji je u samo u 72,5 godine svog života zaista obilježio sve ključne etape hrvatske države i naroda. Cijeli njegov životni put na određeni način je refleksija zbivanja s našim narodom. Još u mladosti se pripremao za veći društveni angažman. U onom sustavu je odabrao graditi domove, stanove. Ima li išta konkretnije što jedan tada poduzetnik u tadašnjim društvenim okolnostima ostavlja iza sebe, a može biti bolje od doma? Početkom devedesetih postao je predsjednik Uprave INA-e, kompanije za koju mnogi ključni akteri tog doba znaju reći da je iznijela cijeli Domovinski rat, a nakon toga je postao najmlađi hrvatski premijer sa samo 42,5 godine - istaknuo je Plenković podsjetivši još na izazovna vremena tog doba.

- Predsjedao je Vladom kada smo bili u situaciji okupiranog teritorija, hiperinflacije, embarga na uvoz oružja, a istodobno smo morali voditi proces izgradnje države. Čitajući zapisnik sa zadnje sjednice Vlade kojom je predsjedao, 6. studenog 1995., dojmile su me dvije poruke koje je kazao odlazeći - da ostaju dvije temeljne zadaće. Jedna je prionuti pravim, snažnim, strukturnim reformama i druga je jačati demokraciju. Kada netko u svom životu bude i pravnik i odvjetnik i poduzetnik i menadžer i istaknuti član najsnažnije stranke i predsjednik Vlade i i pri tom ostvari ovakve rezultate, onda zasigurno njegova obitelj, ali i svi mi koji smo ga poznavali, možemo biti ponosni na njegov doprinos i gledati njegov trag kao dio kontinuiteta odgovornosti da gradimo zemlju na što bolji i kvalitetniji način - kazao je prisjetivši se razgovora s Valentićem nekoliko mjeseci prije nego li je preuzeo vodstvo HDZ-om i Vladom. 

ODLAZAK BIVŠEG PREDSJEDNIKA Plenković i Jandroković uputili sućut obitelji Nikice Valentića: 'Ostavio je neizbrisiv trag!'

- Dao mi je savjete koji su bili korisni, britki, jasni, na neki način učvršćivali su motivaciju i želju za doprinosom. Zato želim zahvaliti čovjeku kojeg smo poštovali, kojeg su cijenili brojni politički akteri, ne samo oni koji su pripadali njegovoj stranci, kao i brojni iz različitih grana gospodarstva, poduzetništva. Pamtit ćemo ga kao uspješnog predsjednika pete Vlade, velikog čovjeka i političara i zasigurno će njegov doprinos ostati ono zbog čega će Nikica Valentić biti jedan od velikana suvremene hrvatske političke povijesti - zaključio je premijer. 

Nikica Valentić je bio premijer s velikim P, kazala je novinarima bivša premijerka Jadranka Kosor. 

- Premijer gospodin. Bio je u toj visokoj politici u vremena kada sam ja ulazila u politiku i sjećam se njegovih divnih savjeta, radosti kojom je uvijek isijivao, a i poslije kad ni on ni ja više nismo bili u politici znao bi me nazvati i ohrabriti u trenucima kad je bilo teško. Bio je jedan od onih političara koji nije zaboravljao druge. Ostaje upisan u hrvatskoj povijesti zaista kao jedan veliki gospodin, čovjek i premijer - kazala je. 

Na pitanje je li očekivala da će danas ovdje ipak biti i predsjednik Milanović ili barem netko iz Ureda predsjednika, Kosor je istaknula kako je komemoracija događaj na koji ljudi dolaze ili ne dolaze po svom odabiru.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kiskyeee 08.05.2023.

    Otvorena potraga za se.ksualnim partnerima u vašem gradu i po interesima, za sada sve anonimno i besplatno. Stvarno super stvar, koristite -------> shrinke.me/kisa

Komentiraj...
Vidi sve komentare