Obavijesti

News

Komentari 3

Plenković i Jandroković uputili sućut obitelji Nikice Valentića: 'Ostavio je neizbrisiv trag!'

Plenković i Jandroković uputili sućut obitelji Nikice Valentića: 'Ostavio je neizbrisiv trag!'

Njegov iznimno vrijedan doprinos afirmaciji Hrvatske u presudnim trenucima naše suvremene povijesti pamtit će njegova rodna i voljena Lika, kao i cijela Hrvatska, istaknuo je Jandroković

VIDEO

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u srijedu izraze sućuti obitelji bivšeg predsjednika Vlade RH Nikice Valentića koji je umro u 73. godini, istaknuvši da će njegov doprinos afirmaciji Hrvatske u presudnim trenucima pamtiti i njegova Lika i cijela domovina.

"U ime Hrvatskoga sabora i osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja. Nakon demokratskih promjena, Nikica Valentić pridružio se Hrvatskoj demokratskoj zajednici s čije je liste 1992. izabran na prvi od dva zastupnička mandata u Hrvatskom saboru. Godinu kasnije, odlukom predsjednika Tuđmana postao je peti predsjednik hrvatske Vlade. Za njegova su mandata, među ostalim, provedene oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Bljesak i Oluja, u kojima je oslobođen najveći dio okupiranog hrvatskog teritorija. K tomu, ostat će upamćen i kao predsjednik Vlade u razdoblju uvođenja nove hrvatske valute - kune", istaknuo je u izrazima sućuti Jandroković

Umro je Nikica Valentić (72)
Umro je Nikica Valentić (72)

Dodao je kako je Nikica Valentić i nakon odlaska iz aktivnog bavljenja politikom u poduzetničke vode, znao svoje bogato životno i profesionalno iskustvo staviti u službu Domovine. Tako je prihvatio i dužnost posebnog savjetnika predsjednice Republike Hrvatske.

Zasluge Nikice Valentića u stvaranju i izgradnji hrvatske države i gospodarstva potvrđene su brojnim visokim odlikovanjima, poput Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom Ante Starčevića kao i Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića i Redom hrvatskog trolista, podsjetio je Jandroković.

"Njegov iznimno vrijedan doprinos afirmaciji Hrvatske u presudnim trenucima naše suvremene povijesti pamtit će njegova rodna i voljena Lika, kao i cijela Hrvatska", istaknuo je Jandroković u izrazima sućuti obitelji Nikice Valentića.

Plenković: Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji u povodu smrti gospodina Nikice Valentića, u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji,

s iskrenim žaljenjem primio sam vijest o preranoj smrti gospodina Nikice Valentića, bivšeg predsjednika hrvatske Vlade, kojeg sam osobno poznavao i izuzetno cijenio.

'Hrvatski premijer mora biti komandos koji ima snage za rezanje državnog proračuna'
'Hrvatski premijer mora biti komandos koji ima snage za rezanje državnog proračuna'

U ovim tužnim trenucima suosjećamo s vama i sjećamo se čovjeka koji je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti.

Bio je predsjednik Vlade tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata te je kao političar, pravnik i gospodarstvenik, svoje znanje i iskustvo utkao u temelje samostalne i slobodne Hrvatske.

Tijekom njegovog premijerskog mandata, zahvaljujući stabilizacijskom programu i uvođenju nove nacionalne valute, stvoreni su preduvjeti za zaustavljanje inflacije, kao i za pripremu i provedbu ključnih vojnih operacija koje su dovele do kraja rata u Hrvatskoj. Ujedno, Hrvatska je tada zbrinula brojne izbjeglice i prognanike.

Obnašajući u dva mandata dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru svoj je obol dao i u zakonodavnoj vlasti.

Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika, koji je sjedinjavao znanje, rad i iskustvo te svojom ličkom tvrdoglavošću, kako je sam znao reći, svladavao prepreke i rješavao probleme.

Molim Vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i najdubljeg poštovanja."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C