To je to što me zanima!

Objavili novu kartu najtrusnijih područja: Evo gdje je Hrvatska

Ovaj projekt sufinanciran je novcem iz EU, a i sami građani mogu pridonijeti sa svojim podacima na web stranici potresnirizik.zagreb.hr
Vidi originalni članak

Istanbul i Izmir u Turskoj, Catania i Napulj u Italliji, Bukurešt u Rumunjskoj i Atena u Grčkoj. To su gradovi u najvećoj opasnosti od potresa na području Europe. Ove četri države godišnje generiraju gotovo 80 posto prosječnog godišnjeg ekonomskoh gubitka u iznosu od sedam milijardi eura i to upravo zbog potresa.

Odmah iza ove četiri zemlje dolazi Hrvatska. Ovih dana predstavljena su najnovija istraživanja o riziku od potresa u EU na kojima su znanstvenici radili protekle četiri godine.Interaktivnu kartu možete pogledati OVDJE.

– To je šokantan podatak, zato su procjene rizika jako važne. Trenutačno radimo na potresnom riziku za Grad Zagreb, a kad završimo, to će biti novi iskorak prema boljim procjenama koja ovise o kvaliteti podataka i što preciznijim kartama. Pilot-projekt je to za cijelu Hrvatsku - rekao je Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu za Večernji list.

Taj projekt sufinanciran je novcem iz EU, a i sami građani mogu pridonijeti sa svojim podacima na web stranici potresnirizik.zagreb.hr.

Ljudske žrtve prate i velike ekonomske štete. Na području Europe potresi su samo u 20. stoljeću izazvali više od 250 milijardi eura gubitaka.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • 11.05.2022.

    Treba imati maksimalno protupotresnu gradnju objekata, ali i znati da su simbolično rečeno euroazijska i afrička ploča roditelji a apeninska, jadranska, egejska,maloazijska ploča djeca koja vole ići u zagrljaj roditeljima, tako je to u prirodi i kretanju tektonskih ploča. Kad će izaći i karte ugroženosti od UV i kozmičkog zračenja, jer odavno je oštećen ozonski omotač , a postoji i opasnost oštećenja i gornjeg stratosferskog tj. Van allenovog pojasa- koji isto djeluje i na geotektoniku.Ako se to dogodi pitanje je što će biti sa životom na ovom planetu.

  • Matej22☮ 11.05.2022.

    Jao vidi nam smrdije što je malena 🤣🤣

  • Ekscem 11.05.2022.

    Ukrajina je najsigurnija zemlja od potresa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare