To je to što me zanima!

Objavili su tajne dokumente o napadima 11. rujna: Otkrili tko su bili pomagači otmičarima

Više od 1600 ljudi, članova obitelji kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, objavilo je pismo kojim poručuju Bidenu da ne dolazi na komemoraciju, ako ne skine oznaku tajnosti s dokumenata
Vidi originalni članak

FBI je u subotu objavio povjerljivi dokument na 16 stranica u kojem se otkrivaju kontakti otmičara. Riječ je o suradnicima iz Saudijske Arabije koji su se tada nalazili u SAD-u. No u dokumentu navodno nema dokaza da je saudijska vlada bila upletena u napad. To je prvi dokument koji je pušten u javnost otkako je američki predsjednik Joe Biden naredio da se s njih skine oznaka državne tajne.

POGLEDAJTE VIDEO: Teorije zavjere o napadima 11. rujna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Biden je bio pod pritiskom obitelji žrtava koje vode sudski spor i tvrde da su visoki saudijski dužnosnici sudjelovali u planiranju napada. Špekulacije kako je državni vrh Saudijske Arabije bio upleten u slučaj pojavile su se ubrzo nakon napada nakon što je objavljeno da su 15 od 19 napadača bili Saudijci.

Saudijska Arabija to je uporno demantirala. Veleposlanik Saudijske Arabije u Washingtonu je u srijedu rekao kako podupire objavljivanje svih tajnih dokumenata i snimaka kako bi se 'jednom zauvijek dokazalo da Saudijska Arabija nema ništa s time". Biden je naredio da se sljedećih šest mjeseci javno objavi sve što se može.

TUŽNA OBLJETNICA Svjedok napada 11. rujna: 'Sišao sam stepenicama s 105. kata, vrisak i dalje čujem svaki dan'

Objavljeni dokumenti su zapravo snimke intervjua iz 2015. godine s čovjekom koji je tražio američko državljanstvo. Godinama ranije imao je opetovane kontakte sa Saudijcima koji su dali 'značajnu logističku potporu' u napadima. Ime tog čovjeka se ne navodi no piše da je radio u saudijskom konzulatu u Los Angelesu. Među njegovim kontaktima je bio i Omar al-Bayoumi. Omar al-Bayoumi je imao bliske veze sa saudijskom vladom, a dvojici otmičara je pomogao da pronađu stan u San Diegu nakon što su došli u Kaliforniju. Al-Bayoumi je svoje susrete s otmičarima Nawaf al-Hazmijem i Khalid al-Mihdharijem u veljači 2000. opisao slučajnima, a FBI je pokušavao utvrditi da li govori istinu ili je susret dogovoren unaprijed. Al-Bayoumi je napadačima pomagao u prevođenju, putovanju, smještaju i financiranju, a njegova je supruga istražiteljima rekla da je često govorio o džihadu. U dokumentu se spominje i Fahad al-Thumairy koji je tada bio diplomat u saudijskom konzulatu u Los Angelesu.

SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI FBI objavio prvi dokument o napadu na 'Blizance' nakon što je Biden potpisao uredbu

On je prema dokumentu, 1999. telefonski razgovarao s braćom iz Saudijske Arabije koji su kasnije postali zatvorenici u Guantanamu. Al-Bayoumi i Al-Thumairy su SAD napustili nekoliko tjedana prije napada. 

TEORIJE ZAVJERE O 11/9 'Blizance' srušili supertermitom, na snimkama nisu avioni, nego hologrami, Bin Laden je smrznut

Rođaci žrtava pozdravljaju objavljivanje dokumenata i tvrde da će oni pokazati kako je Saudijska Arabija bila upletena u napade. Tvrde da su napadači operirali u SAD-u uz "aktivnu podršku" Saudijske Arabije", piše AlJazeera. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Ekscem 13.09.2021.

    Zna se: Marija Antoaneta

  • Ekscem 13.09.2021.

    ima li koja vijest iz monte negro

  • skija 13.09.2021.

    A ko je kriv za Francusku revoluciju,sigurno ovi vrli novinari imaju izvor iz prve ruke🧐

Komentiraj...
Vidi sve komentare