Obavijesti

News

Komentari 10

Objavili su tajne dokumente o napadima 11. rujna: Otkrili tko su bili pomagači otmičarima

Objavili su tajne dokumente o napadima 11. rujna: Otkrili tko su bili pomagači otmičarima

Više od 1600 ljudi, članova obitelji kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, objavilo je pismo kojim poručuju Bidenu da ne dolazi na komemoraciju, ako ne skine oznaku tajnosti s dokumenata

VIDEO

FBI je u subotu objavio povjerljivi dokument na 16 stranica u kojem se otkrivaju kontakti otmičara. Riječ je o suradnicima iz Saudijske Arabije koji su se tada nalazili u SAD-u. No u dokumentu navodno nema dokaza da je saudijska vlada bila upletena u napad. To je prvi dokument koji je pušten u javnost otkako je američki predsjednik Joe Biden naredio da se s njih skine oznaka državne tajne.

POGLEDAJTE VIDEO: Teorije zavjere o napadima 11. rujna

Pokretanje videa...

11. rujna teorije zavjere VIDEO

Biden je bio pod pritiskom obitelji žrtava koje vode sudski spor i tvrde da su visoki saudijski dužnosnici sudjelovali u planiranju napada. Špekulacije kako je državni vrh Saudijske Arabije bio upleten u slučaj pojavile su se ubrzo nakon napada nakon što je objavljeno da su 15 od 19 napadača bili Saudijci.

Saudijska Arabija to je uporno demantirala. Veleposlanik Saudijske Arabije u Washingtonu je u srijedu rekao kako podupire objavljivanje svih tajnih dokumenata i snimaka kako bi se 'jednom zauvijek dokazalo da Saudijska Arabija nema ništa s time". Biden je naredio da se sljedećih šest mjeseci javno objavi sve što se može.

Svjedok napada 11. rujna: 'Sišao sam stepenicama s 105. kata, vrisak i dalje čujem svaki dan'
Svjedok napada 11. rujna: 'Sišao sam stepenicama s 105. kata, vrisak i dalje čujem svaki dan'

Objavljeni dokumenti su zapravo snimke intervjua iz 2015. godine s čovjekom koji je tražio američko državljanstvo. Godinama ranije imao je opetovane kontakte sa Saudijcima koji su dali 'značajnu logističku potporu' u napadima. Ime tog čovjeka se ne navodi no piše da je radio u saudijskom konzulatu u Los Angelesu. Među njegovim kontaktima je bio i Omar al-Bayoumi. Omar al-Bayoumi je imao bliske veze sa saudijskom vladom, a dvojici otmičara je pomogao da pronađu stan u San Diegu nakon što su došli u Kaliforniju. Al-Bayoumi je svoje susrete s otmičarima Nawaf al-Hazmijem i Khalid al-Mihdharijem u veljači 2000. opisao slučajnima, a FBI je pokušavao utvrditi da li govori istinu ili je susret dogovoren unaprijed. Al-Bayoumi je napadačima pomagao u prevođenju, putovanju, smještaju i financiranju, a njegova je supruga istražiteljima rekla da je često govorio o džihadu. U dokumentu se spominje i Fahad al-Thumairy koji je tada bio diplomat u saudijskom konzulatu u Los Angelesu.

FBI objavio prvi dokument o napadu na 'Blizance' nakon što je Biden potpisao uredbu
FBI objavio prvi dokument o napadu na 'Blizance' nakon što je Biden potpisao uredbu

On je prema dokumentu, 1999. telefonski razgovarao s braćom iz Saudijske Arabije koji su kasnije postali zatvorenici u Guantanamu. Al-Bayoumi i Al-Thumairy su SAD napustili nekoliko tjedana prije napada. 

'Blizance' srušili supertermitom, na snimkama nisu avioni, nego hologrami, Bin Laden je smrznut
'Blizance' srušili supertermitom, na snimkama nisu avioni, nego hologrami, Bin Laden  je smrznut

Rođaci žrtava pozdravljaju objavljivanje dokumenata i tvrde da će oni pokazati kako je Saudijska Arabija bila upletena u napade. Tvrde da su napadači operirali u SAD-u uz "aktivnu podršku" Saudijske Arabije", piše AlJazeera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca